Most a műszaki pályát népszerűsítették leginkább (GALÉRIA+VIDEÓ)

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Mi a pálya? elnevezésű pályaválasztó fesztivált. Hét városba is ellátogat a műszaki szakember-utánpótlásra irányuló rendezvény, Pécs adott otthont az első állomásnak.

Jusztin Levente

Fotó: Löffler Péter

Mi a pálya? - műszaki pályaválasztó fesztivál elnevezéssel vehettek részt egy eseményen azok a fiatalok és a pályaválasztás előtt állók, akiket a műszaki világ érdekel. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület feladatának érzi, hogy minél nagyobb utánpótlással támogassa ezt az irányultságot. Az idei első állomás a pécsi Expo Center volt, ahol körülbelül 1300 diák vett részt.

műszaki pálya
Továbbra is nagyon vonzó a műszaki pálya, sokan érdeklődtek a fiatalok közül.
Fotó: Löffler Péter

Pécs támogatja a műszaki pályát

Rengeteg pozitív visszajelzés jött a korábbi években az eseményről, számolt be lapunknak Gelencsér Lajos, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke. Az egyesület már 124 éves, amit Zipernowsky Károly alapított, s azóta is bizonyos alapelvek alapján működik. Az egyik és a legfontosabb az, hogy oktatási jelleggel vállaljanak felelősséget társadalmi szinten. Ez az alkalom azt a célt szolgálta, hogy kapjanak a gyermekek élmények alapján információkat. Ezek birtokában mindenki el tudja dönteni, szeretnének-e műszaki pályán tanulni vagy sem.

A műszaki pálya mindenki számára vonzó tud lenni, hisz a technológiai fejlődés óriási léptekben halad előre. Ezzel párhuzamosan megnőttek a munkák, emiatt szükség van a szakemberekre, azoknak képzésére. Ezt Pécs városa is tudja, hisz már a kezdetekkor is anyagilag és erkölcsileg támogatták a kezdeményezést. A régióban betöltött gazdasági szerepe a városnak igen komoly, ezért is láthattak fantáziát a rendezvényben.

Ezzel példát mutatva több városban is megrendezik ezt az eseményt, a korábbi évekhez képest hatról hétre növekedett a rendező városok száma. Hetente máshol kap helyet a fesztivál, viszont mindig Pécs az első a sorban, köszönhető az elnök pécsi kötődésének. Az itteni visszajelzések alapján pedig azonnal tudnak reagálni a többi helyszínen, így jutottak el odáig, hogy a határon túl is szeretnék megrendezni a népszerű fesztivált.

A jövő műszaki embereit itt motiválhatják

Egy metaforával jelezte Gelencsér Lajos, a mostani esemény nem egy állásbörze:

Képzeljünk el egy halastavat. Ebből a tóból jelenleg nem halászunk, hanem kishalakat telepítünk. Így később termetes halakat lehet kifogni.

Az egyesület szerint most lehet megalapozni azt a gyermekek motiválásában, hogy a műszaki pályán tanuljanak később, majd ebben dolgozzanak remek szakemberekként. Ígéretes a jövőkép, mivel rengeteg gyermek telt meg a Pécsi Expo Center termében. A szakiskolák és egyetemek mellett olyan gazdasági szereplők is jelen voltak az eseményen, mint a Körber, Holcim, de még az MVM is képviseltette magát. A legtöbb standnál fiatal, még tanuló diákok prezentálták a szakmák szépségeit különböző módon. Csavarozhattunk, kipróbálhattunk szerszámokat, de a virtuális világnak köszönhetően még a hegesztési tudásunkat is megdicsérhették. Az élményeket pedig tovább is adhattuk az izgatottan várakozó, fiatal hetedikesek számára a bejáratnál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában