Magyarok kenyere program

2024.07.26. 14:28

Baranyából várhatóan a tavalyinál is több búzát adományoznak idén, ráadásul kisebb vetésterületről

A rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogató Magyarok kenyere programban Baranyában a tavaly gyűjtött 44 tonna búzaadományt is meghaladó mennyiségű felajánlásokra számít idén a helyi gazdálkodóktól Rittlinger József. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya vármegyei szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idénre várt 45-50 tonna búza ráadásul a tavalyinál jelentősen kisebb vetésterületről érkezik.

Balikó Gergely

A Sombereki Zrt. irodaházánál tartották meg pénteken az idei Baranya Vármegyei Búzagyűjtő napot, amelyet a NAK vármegyei szervezete szervezett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ), és a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal együttműködésben. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program célja most is az, hogy a Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről felajánlott búzát liszt formájában a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek eljuttassák.

Magyarok kenyere
Magyarok kenyere
Fotó: Mehes Daniel

Rittlinger József az eseményen rámutatott, hogy Baranyában általában 55-60 ezer hektár a búza vetésterülete, idén azonban 41700 hektáron vetettek a gazdálkodók. Hozzátette: egy uniós direktíva miatt ebben az évben 5000 hektárnyi területet voltak kénytelen pihentetni, azaz kivonni a művelés alól, ami 1,5 millió tonna gabonának felel meg.

Mint beszámolt róla a vármegyében folyamatos a gyűjtés, a gazdák három helyszínen adhatják le adományaikat. Az idei ünnepélyes összeöntést augusztus 8-án tartják Somogyváron.

Őri László, a Baranyai Vármegyei Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy csaknem másfél évtizede éppen Baranyából indult az a program, amely mára Kárpát-medencei nemzeti összetartozás szimbólumává nőtte ki magát. A térségben élők – tette hozzá – arra is büszkék lehetnek, hogy a baranyai gazdák minden évben fontosnak tartották az adományozást, amely egyszerre szolgál hasznos és szép célokat.

Dránovits Réka a vármegyei kormányhivatalnál a teljes mezőgazdasági portfóliót lefedő agrárügyi főosztály vezetője köszöntőjében a szolgáltató, ügyfélbarát közigazgatási gyakorlatuk céljának nevezte, hogy hatósági eszközökkel segítsék a sikeres gazdálkodási tevékenységet. Egyúttal azt ígérte a gazdálkodóknak, hogy a jövőben is így fognak eljárni. Nagy tiszteletet érdemelnek azok, akik az agrárágazatot sújtó nehézségek ellenére időt, energiát és anyagiakat szánnak nehéz helyzetben lévő emberek megsegítésére – hangsúlyozta.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés 2010-ben, Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők, azóta évről évre egyre nő a felajánlott búzamennyiség. A jótékonysági kezdeményezéshez nem csak gazdálkodók tudnak csatlakozni, hanem bárki, akár az adója 1 százalékával, vagy a Magyarok Kenyere Alapítvány számlájára utalva pénzadománnyal is támogathatja a programot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában