Szelíd varázslat

1 órája

A szépséges Sisi tragikus sorsa máig képes könnyet csalni a magyar szemekbe

Erzsébet királyné személye Magyarországon és Ausztriában a mai napig kiemelt népszerűségnek örvend. A Sisi nevével fémjelzett filmek, sorozatok, cikkek és regények, de még szépségápolási termékek piaci szempontból is kapósak.

Mohay Réka

Nem egyedi a jelenség, közel egy évszázaddal Sisi, avagy Sissi születése után látott napvilágot Diana Spencer, aki hasonlóan kultikus történelmi karakterré nőtte ki magát.

Sisi, tragikus sorsa
A lebilincselő szépségéről is híres Sisi, azaz Erzsébet császárné, magyar királyné alakja a magyarok szabadságvágyával is összefort
Forrás:  Magyar Nemzet

 

Magyarként azonban, bármennyire is törekszünk a racionalitásra, Wittelsbach Erzsébet alakja menthetetlenül előhívja szentimentális énünket. Törékeny, ám határozottságot sugalló megjelenése, szelíd, de eltökélt tekintete máig elvarázsolja azokat, akik behatóbban kívánnak foglalkozni a férjéhez képest rövid életű császárné történetével.

 

Sisi szabadságvágya a magyarok szívében megértésre talált

A Habsburg udvar anakronisztikus, ármánytól és kicsinyességtől sem mentes közegében Erzsébet alakja egybeforrt az igazságért, szabadságért való harccal. Az asszony, akinek férje tizennyolc esztendős sihederként elrendelte az aradi tizenhármak kegyetlen halálos ítéletét, a magyar nép forradalmi szabadságvágyának jelképe lett. Nem véletlenül érdemelte ki mindezt, a történeti beszámolók alapján megtanult magyarul, s az udvarban gyakran a magyarok érdekei mellett foglalt állást.

A magyar nép szeretetét mutatja, hogy megannyi szobrot emeltek tiszteletére. Ezek sorsa esetenként azonban a királyné személyéhez illően titokzatosan, s nem egyszer igen hányattatottan alakult, mindez azonban csak tovább gazdagítja a Sisi-legendáriumot.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!