Bajnokok Ligája

10 órája

Nagy visszatérő a Barcelonában, egyik legjobbját veszítette el az Arsenal

A Barcelona, az RB Leipzig, az Arsenal és az Atlético Madrid is csütörtök este mutatkozik be a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös kiírásában. Az idényt kiválóan kezdő katalánok a Monaco vendégei lesznek, de a Barcelona edzőjének, Hansi Flicknek helyzetét nehezíti, hogy egymás után sérülnek meg a meghatározó játékosai. A londoni Arsenalnak szintén lesz egy fontos hiányzója az olasz Atalanta elleni rangadón.

MW

Ansu Fati is presenting the 2024-25 FC Barcelona squad at the Luis Companys Stadium in Barcelona, Spain, on August 12, 2024. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Fotó: NurPhoto via AFP

Eddig álomszerű Hansi Flick barcelonai időszaka. A katalán csapat eddig minden meccsét megnyerte a La Ligában, öt forduló elteltével tizenhét lőtt, négy kapott góllal, és ami a legfontosabb, tizenöt ponttal áll. A rajt után most viszont egy nehezebb időszak következik – írta meg a Magyar Nemzet.

Fati visszatért

Mostantól többnyire heti két mérkőzést kell játszania a Barcának, és kezdetnek csütörtök este az AS Monaco otthonába látogat az együttes, amely Flick irányítása alatt először mutatja meg magát a Bajnokok Ligájában. A tétmérkőzéseket tekintve eddig minden összecsapását megnyerte a Barcelona francia ellenfele ellen, ám a felkészülési időszakban, augusztusban is megmérkőzött egymással a két csapat, akkor a Monaco diadalmaskodott. A Monacót irányító Adi Hutter a csütörtök esti összecsapás előtt figyelmeztetett, az augusztusi győzelmük most mit sem számít. 

– Azóta már öt meccset megnyert a Barcelona, egyébként pedig szerintem szerencsétlenek voltak akkor, hogy nem nyerték meg a tornát. Sok minden változott azóta, Flick még inkább a képére formálta a csapatot. Nem egyszerű a Barcelona ellen védekezni. Bátornak kell ennünk, mert nemcsak Lamine Yamalt kell megállítanunk, hanem Raphinhát, Robert Lewandowskit és Ferran Torrest is – magyarázta a francia csapat edzője

Flick helyzetét nehezíti, hogy egymás után sérülnek meg a Barcelona sztárjai. Dani Olmo vasárnap dőlt ki a sorból , de  Gavi és Andreas Christensen sem játszhat, míg Frenkie de Jong csak a napokban kezdett el újra a társaival edzeni – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról

Flicknek 16 éves tiniket is az utazó keretbe kellett neveznie, és az angol bajnokságból visszatérő Ansu Fati viszont Flick rendelkezésére áll.

– Az emberek az gondolják, sérült vagyok, de jól vagyok, és teljes mértékben készen állok a Barcelonára a következő idényben. Sok időt töltök az edzőteremben, és mindent megteszek azért, hogy kiváló formába kerüljek. Sikeres akarok lenni a Barcelonában – árulta el a 21 éves játékos, akinek korábban a jobb lábfejével voltak gondok. Fatinak a térdeivel többször is probléma volt, és az előző idényben is hátráltatta őt a vádlisérülése.

A Brighton & Hove Albion színeiben csupán 19 Premier League-mérkőzésen játszott, és összesen két gólja volt. Az Európa-ligában hat meccsen kétszer talált a kapuba és egy gólpasszt jegyzett. A Barcelonához hasonló problémákkal küzd az Arsenal is.

Fontos hiányzó az Arsenalnál

A londoniak a csapatkapitány, Martin Ödegaard nélkül vágnak neki a nehéz hétnek. A norvég középpályásnak az Ausztria elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen sérült meg a bokája, azóta kihagyta a Tottenham Hotspur elleni rangadót, és ma az El-címvédő Atalanta ellen sem léphet pályára a Bajnokok Ligájában. Sőt, Mikel Arteta elmondása szerint még egy darabig nem láthatjuk őt a pályán. Így vasárnap a Manchester City ellen is nélküle kell helytállnia az Arsenalnak.

– Elég súlyos a sérülése, így egy időre elveszítjük őt. Remélhetőleg nem hónapokra – mondta Mikel Arteta, az Ágyúsok menedzsere. 

– Ő a csapatkapitányunk, a keret egyik legjobb játékosa. Nagyban meghatározza a csapatunk játékát, úgyhogy ez most egy teszt lesz a számunkra, hogy birkózunk meg a hiányával – árulta el a spanyol szakember. 

Természetesen magyar érdekeltségű meccset is rendeznek csütörtökön a Bajnokok Ligájában. A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig az Atlético Madrid vendége lesz. 

– Willi Orbán a csapatkapitányunk, mindenképpen játszani fog – jelentette ki Marco Rose a Lipcse magyar játékosáról az Atlético Madrid elleni BL-meccs előtt. Azért is lehetett ez kérdés, mert Orbán eltiltás miatt kihagyta csapata előző két Bundesliga-meccsét, miután még az első fordulóban kiállították, de Rose szavaival eldőlt, hogy Madridban visszatér a pályára. A magyar válogatott alapembere a BL-esélyekről is beszélt.
– Sok tapasztalatunk van, sok játékosunk már évek óta a BL-ben szerepel. Az előző idényben jól teljesítettünk a Real Madrid ellen is, hozzászoktunk a magas hőfokú meccsekhez, igazából ezekért futballozunk. Az Atlético ellen is végig koncentrálnunk kell, ez a meccs bármelyik pillanatban eldőlhet. Az, hogy hátul megakadályozzuk a gólokat, nem elég. Egységesnek kell lennünk, amiben ők különösen jók. Az új igazolásuk, Robin Le Normand nagy erősítés a játékuk felépítésében – mondta el a magyar válogatott hátvédje. A spanyol válogatottal a nyáron Európa-bajnok Le Normand a Real Sociedadtól érkezett, az Atlético 34,5 millió eurót fizetett a 27 éves középső védőért. Eddig csak egy meccset játszott egymás ellen a két gárda, a Lipcse került ki belőle győztesen 2020 augusztusában. A német bajnok Bayer Leverkusen a holland Feyenoord otthonában kezd.

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 1. forduló

Crvena zvezda (szerb)–Benfica (portugál) 18.45
Feyenoord (holland)–Bayer Leverkusen német 18.45
Atalanta (olasz)–Arsenal (angol) 21.00
Atlético Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német) 21.00
Brest (francia)–Sturm Graz (osztrák) 21.00
Monaco (francia)–Barcelona (spanyol) 21.00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában