Gazdaság

2010.01.25. 00:30

Gödrök és romok nyomában - videó

Egy hatalmas gödör az Ifjúsági Ház előtt, egy másik a 48-as tér sarkán - és a többi meg nem valósult pécsi terv szomorú emlékeztetője.

Cseri László

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt számos magánbefektetőnek is megmozgatta a fantáziáját, hiszen egyértelműnek látszott a pályázat megnyerése után, hogy óriási lehetőség mutatkozik az idegenforgalom ugrásszerű megnövekedésére, a gazdaság élénkítésére 2010 kapcsán.

A magánberuházók kedve azonban két ok miatt is lelohadni látszott. Egyrészt azért, mert sokáig bizonytalannak tűnt, hogy elkészülnek-e időre a város hivatalos EKF-beruházásai. Ez többek közt azért volt fontos, mert például a koncert- és konferenciaterem átadásának függvénye volt a konferenciaturizmus beindulása, de ugyancsak akár tömegeket is vonzott volna a nagy kiállítótér vagy a Zsolnay Kulturális Negyed kínálata.

Az EKF-beruházások körül kialakult bizonytalanságok, a hozzájuk köthető programok kialakulatlansága és az időközben kialakult másik riasztó ok, a gazdasági világválság miatt félbemaradtak a magánberuházások. Számos tervezett szálloda nem épül meg, miként több tervezett társasház sem, mert félő volt, hogy a szállodák nem telnének meg vendégekkel, a lakáspiac pedig egy ideje pang.

A félbemaradt beruházások közül azok aggályosak, amelyek valamilyen módon megkezdődtek, és helyükön gödrök, romok éktelenkednek, olyan sebek a város szövetében, amelyek nem egy kulturális főváros optimista jövőképét, hanem a megoldatlan problémák sokaságát sugallják.

Az Ifjúsági Ház előtti gödör

Az Ifjúsági Ház előtti gödör története 1996-ban kezdődött. Az Altan Beton Hungária Kft. akkor vásárolta meg a várostól a területet 55 millióért, hogy parkolóházat építsen. Aztán az új tulajdonos, a Sopianae Invest Kft. egy 77 szobás, négycsillagos szállodát épített volna Mercure néven. A beruházónak aztán parkolási gondjai támadtak, azt kérte az önkormányzattól, hogy járuljon hozzá a kötelező 77 parkoló helyett 25 építéséhez.

Más gondok is adódtak. Az építmény körülölelte volna az Ifjúsági Házat (IH), így az oda történő bejutás a szállodán keresztül lett volna lehetséges. Az építtető azt kérte, hogy az IH-t úgy lehessen megközelíteni, hogy a Kereskedők Háza irányából lehesse átjárón bejutni az IH előtti szűk térre. Aztán jött a válság, és maradt a gödör.

Juno Tanszék-Tudásközpont-benzinkút-Lares-ház

Az egyetemisták által közkedvelt egykori Juno Tanszék elnevezésű csapszéket 2003-ban azért bonttatta le a PVV Rt., mert állítása szerint délebbre kerül a 6-os út nyomvonala, így belemetszene a sarkon álló épületbe. Már kevesen emlékeznek rá, de erre az üres telekre tervezte eredetileg az EKF nyertes pályázata a Tudásközpontot. Erről mit sem tudva adta el a PVV Rt. az ingatlant, amelynek megvételére több benzinkút is bejelentkezett, majd új és újabb tulajdonosok adták-vették a telket. Egy ideje hirdetik, hogy itt épül a Lares-ház.

A laresek az ókori rómaiak házi istenei, akik a túlvilágról őrködnek a házak felett. A Lares-házat, amelynek helyén a város legtekintélyesebb gödre tátong, a Raspotec Kft. hirdeti, egy ciprusi többségi tulajdonban lévő cég, amellyel több próbálkozásunk ellenére sem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Nem lesz trópusi mennyország

Nem eredményezett gödröket, mert el sem kezdődött az építése a Balokány mögötti területre tervezett „Trópusi mennyország” elnevezésű élményfürdőnek és ötcsillagos szállodának, és hamvába hullott az István-aknai ipari műemlékegyüttes területén építendő hotel, konferencia- és bálterem, uszoda és welness, 200 szobás idősek otthona, lakótelep, magánklinika és turistaház, vagyis az ígéretekkel ellentétben István-akna mégsem lett „hazánk életmódközpontja”.

A wellness- és konferenciahotelről nem tettek le

Az Aquaprofit Zrt. különleges és egyedi wellnessközpontot tervezett a Balokány romos uszodája helyére. Akkoriban a tervek szerint 1,5 milliárdos wellnessközpontot és 2,5-3 milliárdos szállodát gondoltak építeni. A Balokány Wellness- és Konferenciahotel megvalósítása továbbra is célja a társaságnak, mondja Grubics Míra marketingmenedzser.

Tervezésekor a beruházás megkezdésének három feltételt szabtak: az igényelt pályázati támogatás megléte, az EKF-beruházások visszafordíthatatlan szintű előrehaladása, valamint a megtérülést biztosító hitelszerződés aláírása. Sajnálatos módon e három tényező eddig még nem teljesült egy időben. A cég azonban két hete benyújtotta pályázati anyagát, és bíznak abban, hogy a forrás újbóli elnyerésével és a gazdaság regenerálódásával összeáll a finanszírozási konstrukció.

Kazinczy utcai telek

Még 2005 nyarán számoltunk be arról, hogy a Kazinczy utcában, az egykori Kaszinó épületének helyén egy tizenkilenc lakásos társasház épül. Masszi Pál tervező egy teraszos házat álmodott oda. A Kaszinó épületét le is bontották, de meghagyták az épület utcai falszakaszát, az árválkodik ott ma is.

A társasház több ok miatt sem épül azóta, mondja a tervező. Az udvari részen álló Ferhád, budai pasa dzsámiját szabadon és látogatható módon meg kell hagyni, ez leszűkíti a teret. Kötelezték a beruházót mélygarázs építésére, ám a dzsámi alatt ez nem történhet meg. A törökök eleinte támogatásukról biztosították a dzsámi felújítását, iszlám centrum létrehozását, aztán e lelkesedés elhalt, miként a beruházó építési kedve is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!