Szurkoljunk

2 órája

Két pécsi jelölt került a Prima Primissima díj várományosai közé

Pécsiek munkáját is jutalmazták Prima díjjal, két kategóriában. Ezzel pedig esélyük van, hogy elnyerjék a Prima Primissima, azaz a „legjobb a legjobbak között” elismerést. Uhrik Teodóra és Dóczi Tamás képviseli idén Baranyát az igen erős és sokszínű mezőnyben.

Mohay Réka

Idén soha nem látott számban érkeztek jelölések a Prima Primissima díjra. Közel ezer név közül jelölt ki a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma harmincat, tíz kategóriában három-három jelöltet. Ők már biztosan Prima díjasok. Minden kategóriából egy jelöltet pedig Prima Primissima díjjal (legjobb a legjobban között) ismernek el. Mind a harminc szakember december 6-án, a Művészetek Palotájában megrendezendő gálán veheti majd át díját.

Prima Primissima, Prima, Dóczi Tamás, Uhrik Teodóra
Dóczi Tamás és Uhrik Teodóra is esélyes a Prima Primissima díjra 2024-ben
Fotó: Löffler Péter / Laufer László

A következő kategóriákban választanak: magyar irodalom; színház-, film- és táncművészet; képző- és iparművészet; tudomány; oktatás és köznevelés; építészet; ismeretterjesztés és média; sport; népművészet és közművelődés; zeneművészet.

2024-ben két pécsi kiválóság is bekerült a Prima díjasok közé, s várományosai lettek a Prima Primissima díjnak. Magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában nem más, mint Uhrik Teodóra, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Érdemes Művész, balettpedagógus került az esélyesek közé.

 

Táncművész és idegsebész a Prima Primissima két pécsi várományosa

Uhrik Teodóra számos alkalommal nyilatkozott a Dunántúli Naplónak és a Bama.hu-nak, két éve Pécs díszpolgárává választásának apropójából készítettünk interjút a művésznővel.
Magyar tudomány kategóriában pedig Dóczi Tamás, idegsebész, egyetemi tanár kapott esélyt a Prima Primissima díj elnyerésére. A Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanár, aki az MTA rendes tagja,  több mint húsz évig állt a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikájának élén, professzorként ma is itt dolgozik. Közreműködött a Pécsi Diagnosztikai Központ létrehozásában, együttműködést kezdett a Pécsi Neurológiai és Pszichiátriai Klinikákkal. 2024-ben elnyerte a Tüke-díjat.
A szakmai bizottság mellet a közönség idén is voksolhat a jelöltekre. Mint arról dr. Patakiné Fábry Klára, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője lapunkat tájékoztatta, október vége, november eleje táján indul a közönségszavazás, amely során SMS-ben lehet majd szavazni a jelöltekre. Minden jelölt egy kódszámot kap majd, az SMS-ben pedig ezt kell majd elküldeni egy központi telefonszámra.

A Prima Primissima díj többi jelöltje között szerepel többek között Ruzsa Magdolna, Gyurta Dániel és Rudolf Péter is. A teljes listát a Prima Primissima weboldalán olvashatják. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában