Fertőzés

2 órája

Ismét terjed a Covid Baranyában is

Egyre többen keresik fel a háziorvosukat torokfájással, lázzal, köhögéssel. A koronavírusos esetek száma vármegyénkben is folyamatosan emelkedik.

Tóth Viktória

Az ősztől tavaszig tartó időszakban sokan szenvednek influenzaszerű tünetektől. Vannak olyan háziorvosok, akik ezen tünetek jelentkezése esetén covid-tesztelést kérnek a betegektől, hogy az eredmény tudatában tudják utána kezelni, tanácsokkal ellátni a pácienseket. Ugyanis egyre emelkedik a bizonyított koronavírusos esetek száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető információk alapján a 39. heti szennyvízvizsgálat eredményekből kiderül, hogy a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos szinten emelkedést mutat. 

A települések nagy részénél a koronavírus mennyisége eléri az emelkedett koncentráció-tartományt. Emelkedő tendencia tapasztalható 9 vizsgálati helyszínen, a Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen és Tatabányán is. S a közeljövőben a COVID-19 esetszámok növekedése várható.

koronavírus, covid, járvány
A koronavírus-járvány idején mindennapos volt a tesztelés
Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjához küldtük el kérdéseinket, azzal kapcsolatban, hogy ők mit tapasztalnak a covid tekintetében. A látogatási tilalom és a kötelező maszkviselés bevezetésével kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy az szükség szerint történik.

– A fertőzöttek száma növekvő tendenciát mutat. Statisztika a betegek számáról jelenleg nem áll rendelkezésre. A most tapasztalt koronavírus-tünetek a láz, a fejfájás, a torokfájás, az orrfolyás, a száraz köhögés és a rekedtség. Emellett lehet fulladás, mellkasi fájdalom, gyengeség, fáradékonyság. A szag és ízérzés zavara ritkábban jelentkezik, mint a korábbi járványhullámokban – ismertette a PTE Klinikai Központ. – Covid-osztály jelenleg nincs, a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegeket (ha vannak), a panaszoknak megfelelő egységben kezelik.

koronavírus, oltás
A koronavírus elleni oltás beadása minden korosztály számára javasolt
Fotó: Löffler Péter

Koronavírus, influenza vagy Marburg-vírus?

Nem csak a koronavírusos esetek száma növekszik ezekben a hetekben, az influenza-időszak is kezdődik. Mint arról már korábban beszámoltunk, a háziorvosok a vakcinákat a korábbi évekhez hasonlóan idén is október végére, november elejére várják, ezek érkezésének pontos időpontja egyelőre még nem ismert. Sőt! A sajtóban megjelent a hír, miszerint Marburg-vírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba szerdán két embert Németországban, Hamburgban. Az ebolához hasonló vírus (mely Afrikában van jelen) orvosi ellátás híján az esetek nagy részében halálos lehet. Ám mint azt a német hatóságok később közölték, mindkét személy PCR-tesztje negatív lett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában