Harminc perc után

2 órája

Ha késik a vonat, bátran kérhető kártérítés

A vonatok késnek, a nyári hőségben a légkondi nem működik - a DN Postabontás rovatában több alkalommal panaszolták olvasóink. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a vonattal közlekedőknek ugyanolyan jogaik vannak, mintha például repülővel utaznának.

Wald Kata

Érdemes utánajárni, hogy mik a lehetőségeink késés esetén

Fotó: Lang Róbert

- A vonatkozó uniós rendelet a vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogairól és kötelezettségeiről tartalmazza többek között járatkimaradásra és törlésre vonatkozó szabályokat, és az utasok jogait is részletesen szabályozza - hangsúlyozza a FEOSZ. 

Eszerint a vasúttársaságnak tájékoztatást kell adnia az előre látható forgalomkorlátozásokról, a vonatok késéséről, valamint a csatlakozás ennek következtében való elmulasztásáról.

- Fontos tudni, hogy nem minden késés esetén jár átalány-kártérítés - hangsúlyozza a szövetség. - Belföldi forgalomban csak a felár megfizetésével igénybe vett közvetlen vonat késése esetén jogosult a visszatérítésre az utas a menetjegyen feltüntetett indulási állomás és célállomás között. A kártérítés mértéke a késés nagyságától függ: 30 és 119 perc késés esetén a menetjegy árának 25 százaléka, ha pedig 120 percet, vagy annál többet késik a vonat, a menetjegy árának 50 százaléka jár vissza. Nemzetközi utazás esetén a minimális késési idő 60 perc - közölték. 

Azaz 30 perc késés alatt - nemzetközi vonatnál 60 perc alatt - nem jár kártérítés. Fontos tudni azt is, hogy ha az átalány-kártérítés számított összege pedig nem haladja meg az ezer forintot (nemzetközi utazás esetén a 4 eurót), azt a vasúttársaság nem fizeti ki. Ha viszont az utasnak több, egyenként ezer forintot meg nem haladó követelése van, a vasúttársaság kifizeti, amint az összegük meghaladja az ezer forintot.  

Nem jár viszont kártérítés akkor, ha a késést a vasúti üzemmel össze nem függő rendkívüli körülmények – például szélsőséges időjárási körülmények, jelentős természeti katasztrófák, vagy súlyos népegészségügyi válsághelyzetek – idézik elő. Ha pedig a járat kimarad, le lehet mondani az utazásról, és ha a jeggyel nem veszünk igénybe másik, akár későbbi járatot, akár vonatpótló buszt, a vasúttársaság kezelési költség nélkül köteles visszatéríteni a menetjegyet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában