Nagyon figyeljünk!

3 órája

Vigyázat! Irreális hozamot ígérnek a csalók

Adathalászok élnek vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével – hívja fel a KiberPajzs a figyelmet. Célpontjaik között nyugdíjasok is vannak.

Wald Kata

Telefonon keresnek meg minket a csalók

Forrás: MW

 Tavaly a jegybank telefonszámaival visszaélve próbálták megszerezni az ügyfelek bizalmas banki adatait, újabban pedig a bűnözők a közösségi médiában tesznek közzé céges hirdetéseket, azt állítva, hogy az MNB befektetési programot indított el, amelynek keretében az együttműködő cég részvényeit lehet megvenni. Aki a hirdetésre kattint, hamis honlapon találja magát, ahol az ügyfél megadhatja adatait, ezt követően pedig a csalók telefonos, e-mailes egyeztetés nyomán szerződéstervezetet is küldenek. Aki ezt aláírja, illetve pénzt is fizet, többé nem kapja vissza befektetését. 

A KiberPajzs közlése szerint a csalók a bűncselekmény hitelességének növeléséért hamis MNB tevékenységi engedélyszámot szerepeltetnek, illetve a dokumentumokon valótlanul azt is állítják, hogy a befektetők ügyfélszámláján lévő pénzt a jegybank garantálja. A minimális befizetési összeg 90 ezer forint, amire a hirdetésekben irreális, akár heti 100 százalékos hozamot ígérnek.

Fontos tudni, hogy az MNB nem indított el befektetési programot a közelmúltban egyetlen tőzsdei kibocsátó társasággal sem, így ehhez kapcsolódó garanciát sem vállal. - A csalók támadásainak célja egyedül a befektetők megtakarításainak megszerzése, az ügyfelek pénzét magánszámlákra utaltatják el, majd azonnal eltűnnek. Ha valaki a csalás áldozatául esett, célszerű haladéktalanul feljelentést tenni a rendőrségen, bejelentést tenni a banknál, segítve a visszaélések felderítését - hangsúlyozza a felhívás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában