Múltbéli arcokat elevenít meg

2024.07.29. 07:00

Marsalkó Péter Töredék című kiállítása már látható a pécsi székesegyház közelében

Felkerültek a Töredék című, rendhagyó tárlat képei a pécsi székesegyház déli bejáratához közeli sétány falára. Marsalkó Péter bissei portréi a vándorló apostolok mögött kaptak helyet. A bemutató egyúttal fel is vezeti azt a jubileumi kiállítást, amely a fotográfus 70. születésnapja alkalmából, augusztus 23-án nyílik a Nick Galériában.

Mohay Réka

Marsalkó Péter hónapok óta készült a kiállításra, amely a napokban meg is valósulhatott. A művész bissei portréi a Magtár Kávézóhoz közel, a vándorló apostolok feletti sétányon kaptak helyet. 

Marsalkó Péter, pécsi székesegyház, tárlat
Már látható Marsalkó Péter Töredék című, rendhagyó tárlata a pécsi székesegyház közelében. A művész bissei portréi a vándorló apostolok mögött kaptak helyet.

Mint arról korábban írtunk, Marsalkó Péter 1984-ben több bissei lakosról készített portrékat. Egy régi, ajándékba kapott borbélyszékre állította, illetve ültetette őket, rájuk bízva, pontosan miként mutatkoznak be a kamera előtt.

A fotográfus ekkor elmondta, a lencsevégre kapott személyek már nem élnek, de a fotósorozat által sikerült megőrizni néhány momentumot, néhány töredéket mindabból az értékrendből, amit ők képviseltek.

Szerény körülmények között élő, egyszerű, mezőgazdaságban dolgozó, kétkezi munkát végző emberek voltak, 1920-25 táján születtek. Az arcukról nem tükröződött depresszió, pénzéhség vagy elégedetlenség. Rendben voltak a saját korukkal és életükkel, nem panaszkodtak, elmentek vasárnap a templomba, elkészítették az ebédet saját maguk által termelt alapanyagokból, majd családjukkal ettek. Ma már egyre kevesebb ilyen emberrel találkozunk

 – fogalmazott a fényképész.

Most a nagyméretű, 140 x 190 cm-es képeket megerősítve, az időjárás változásainak is ellenálló formában helyezték el a belváros szívében a különleges tárlatot.

 A bissei portrék mellett egy, a székesegyház belső terét megörökítő fotó is helyet kapott.

A székesegyházzal indul a sorozat, megadva a tárlat alapvető lelkületét, majd a tizenkét apostollal kapcsolódnak össze a fényképek. A találkozási pontot nemcsak a vándorló apostolok szobraihoz való fizikai közelség adja, hanem az, hogy a megörökített emberek ugyanabban a lelkületben élték az életüket, mint az apostolok. A Jóistenbe vetett hit jelentett számukra mindent, erre építették az egész megélhetésüket. A paraszti kultúrában élők a mindennapjaikhoz, a mezőgazdasági munkálatokhoz is a Teremtő segítségét kérték

 – hangsúlyozta Marsalkó Péter.

Hamarosan megnyílik Marsalkó Péter jubileumi fotókiállítása

A Töredék című tárlat megvalósításában Kovács Zoltán, az egykori Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztőségének vezetője, a Nagy Ferenc Miniszterelnök Kutatócsoport alapító ötletgazdája, vezetője működött közre, aki a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert támogatást Marsalkó bissei portréinak bemutatására. 

A Töredék önmagában is emlékezetes pillanatokat ígér a látogatók számára, ugyanakkor egyben fel is vezeti a fotográfus jubileumi tárlatát. A Nick Galériában augusztus 23-án, 19 órakor nyílik meg Marsalkó Péter jubileumi életmű-kiállítása, amelyet 70. születésnapja alkalmából láthat majd a közönség.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában