Bama.hu videó

2024.06.28. 20:00

Különleges leletre bukkantak a régészek Turbékon (videó, galéria)

I. Szulejmán, török szultán szigetvári (turbéki) mauzóleuma körül a közelmúltban indult el újra a terepmunka. Jelenleg az eddig fel nem tárt részek átvizsgálása zajlik, s a napokban különleges leletre bukkantak Szulejmán korából.

Tóth Viktória

Ásatások Szulejmán császár feltételezett sírjánál a zsibóti szőlőhegyen.

Fotó: Laufer L.

A Dunántúli Naplóban és hírportálunkon is rendszeresen beszámoltunk arról a kutatásról, melyben a dr. Pap Norbert geográfus és történész által vezetett pécsi kutatócsoport a török TIKA állami ügynökség támogatásával még 2013-ban kezdte meg azt a tudományos programot, amelynek keretében 2015-re sikerült feltárni az 1566-ban, Szigetvár ostroma idején elhunyt Szulejmán oszmán uralkodónak a szőlőhegyen épített mauzóleumát. Turbékon most újraindultak  a terepi kutatások a PTE és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány között aláírt szerződés alapján. Az ezzel kapcsolatos rendezvényt péntek délután tartották a Szigetvári Zrínyi Várban.

Mint azt Pap Norbert a korábbi kutatásokkal kapcsolatban ismertette, 

Turbékon a terepi vizsgálatok 2019-ig tartottak, amelyek során sikerült feltárni a mauzóleum körül álló komplexum további tagjait, azonosítani és részben feltárni a mellette álló dzsámit, a derviskolostort, a zarándokokat szolgáló vendégházat, illetve az őrség szállásául szolgáló barakk és a palánkerőd egyes részeit is. Az erődtől délre azonosították Turbék város civilek által lakott mahalléinek helyét is.

A 2024-es évben a terv a lelőhely mintegy 50 százalékának módszeres átvizsgálása, ezzel egy későbbiekben a területen alapított muzeális intézmény tervezését is előkészítik. Dr. Vass Péter polgármester a rendezvényen ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, ha a kutatás olyan eredménnyel zárul, amellyel mind a magyar, mind a török fél elégedett lesz, akkor ez Szigetvár számára azt is jelenti majd, hogy még több turista látogatja meg a várost. S az ásatások végeztével Szulejmán szultán türbéjét is megnyitják a nagyközönség előtt, a környéket pedig felújítják. Ha ez megvalósul, akkor Szigetvár turisztikai szempontból nem 2-3 napos város lesz, mint jelen esetben, hanem az ide látogatók egy hetet is szívesen eltöltenek itt.

Aranypénz Szulejmán korából

A rendezvényen a kutatások mellett bemutatták a legfrissebb feltárások eredményeit is. Néhány napja ugyanis több más értékes lelet között előkerült egy 16. századi genovai aranypénz. Az érme egyik oldalán Szent János, a másikon pedig Jézus Krisztus látható. Értéke megközelíti a 8 millió forintot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában