Háber István nyert a 06-os körzeten

2024.06.30. 17:30

Mérnök, energetikai szakértő oldhatja meg a Tettye és környéke problémáit

Az új pécsi önkormányzati képviselőket bemutató cikksorozatunk jelenlegi részeként a baranyai vármegyeszékhely 06. számú egyéni választókerületét vizsgáljuk meg.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

A Tettyét és történelmi belvárostól északra eső városrészeket magába foglaló körzetet a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alkotta pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot nyert Háber István mérnök, energetikai szakértő fogja képviselni októbertől.

A június 9-i helyhatósági választás részletes adatai alapján a körzet névjegyzékében szereplő 6912 választásra jogosultból 56,77 százalék járult az urnákhoz. A pécsi jobboldal által indított Háber istván 1470 voksot kapott, ami a szavazatok 38,29 százalékát jelenti. A pécsi polgári szövetség aspiránsa 33 szavazattal kapott többet, mint a baloldali koalíció által indított Takács Lillánál, a rá leadott 1437 voks a szavazatok 37,47 százalékát tette ki.

Mint lapunk hasábjain korábban megjelent bemutatkozójából kiderült, Háber István energetikai szakértő, a műszaki tudományok habilitált doktora, háromgyermekes családapa. Helyben lakó, a helyi ügyekért tenni akaró szakember, aki eddig is részt vett város- és iparfejlesztési projektekben.

Hazatérve Németországból, ahol járműipari mérnökként dolgozott. Mint kifejtette, úgy érezte, hogy az ott szerzett tudást, mentalitást és csapatszellemet itthon is érdemes lenne beépíteni az egyetemi oktatásba, kutatásba, az ipari kapcsolatokba, a közösségi gondolkodásba. Immár tizenhat éve oktat és kutat a Pécsi Tudományegyetem műszaki karán.

A beszámoló szerint Háber István régóta rálát az egyetem, a város és az ipar együttműködésére, és azt tapasztalja, hogy bőven lenne hova fejlődni. Sokak számára nyilvánvaló, hogy Pécsen változásra van szükség, mivel a város jelenleg messze a lehetőségei, képességei alatt teljesít – írta akkor közlései szerepvállalásának motivációiról.

A konkrétumok szintjén a megválasztott Háber István önkormányzati képviselőként Pécs egészét érintően azt vállalta, hogy a tesz a körkörös gazdaság fejlesztéséért, az egyetem, az ipari szereplők és város kooperációjának elősegítéséért. Az építési szabályzattal kapcsolatos anomáliák kivizsgálásért, a buszinfrastruktúra fejlesztésért.

Ugyancsak vállalta a város ingatlanvagyonának átvilágítása energetikai szempontból, továbbá az energiaközösségek létrehozásának segítését, P+R parkolók kialakítását. Választókerületében pedig a Jurisics Iskola energetikai korszerűsítésének, felújításának előkészítését, kutyafuttató kialakítását az MTA székház melletti füves területen, Vince utca útburkolat-ügyének végleges megoldását, a tettyei sétálóövezet kiterjesztését, kamarai parkolóház létrehozását, az Angster-Hermann utcai lépcső közvilágításának megoldását.

Háber ezek mellett szintén fontosnak tartja a tettyei színészház helyreállítását, valamint a Szőlő, a Mihály utca, a Bartók és Damjanich utcák útügyeinek rendezését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!