Bama.hu videó

2024.06.29. 12:00

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a honvédelmi táborozók (galéria és videó)

Milyen az élet telefon nélkül? Felkelni kora reggel, és takarodóra lefeküdni? Vigyázni a felszerelésünkre, egész nap sportolni, kihívásokat teljesíteni? Ezek és még hasonló kérdések fogalmazódtak meg bennünk, miután meghívást kaptunk az ország legkülönlegesebb táborának egyikébe.

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

A Magyar Honvédség már 2016 óta szervez Honvédelmi táborokat, 2018 óta a MH 5. TVE 52. TVZ szervezi és hajtja végre a táborait, melyek töretlenül, sőt egyre népszerűbben haladnak előre különböző tematikákban. Az idei évben is rengetegen jelentkeztek a Baranyában megszervezettekre. 

Látogatásunk során a 12 –14 éves korosztályú gyerekek egy része egy felejthetetlen paintball mérkőzésre várakozott, míg a többiek egy szimulátor segítségével a repülés technikáját sajátítottak el. A résztvevők között akadt olyan is, akinek nem ez az első tapasztalata honvédelmi táborozóként.

– Már második alkalommal vagyok itt

 - mesélte Boros Gréti Pellérdről. – Nagyon szeretem azt a közösséget, ami ki szokott alakulni ebben a táborban, illetve örülök annak, hogy a mozgáson van a legfőbb hangsúly.

Azt is megtudtuk, a Honvédelmi Táborok mindennapjai egy előzetes terv alapján zajlanak, ami egy ébresztőt, reggeli tornát, étkezést takar, majd azt követően a napi feladatokat látják el a táborozók, az ebéd után pedig a fakultatív programok következnek.

– Azt látjuk, hogy a bajtársiasság, a csapatszellem nagyon rövid időn belül kialakul a táborozók között

 – mondta Németh Gábor zászlós. – Azok a gyerekek, akik nem olyan fizikai adottságokkal rendelkeznek, mint a többiek, a társaik folyamatosan segítik.  

Mint kiderült, a táborban a fiatalok nem használhatják telefonjukat, csak egy fél órára kapják vissza kezükbe a kapcsolattartás miatt esténként. A tábor harmadik napjára azt figyelték meg a szervezők, hogy a résztvevők majdnem ötven százaléka nem is igényli annyira a digitalizációnak ezt a formáját. Természetesen a szülők ismerik a táborvezető telefonszámát, így bármikor kapcsolatba tudnak lépni a gyerekekkel.  

– A tábor egyik legfontosabb alapelve a honvédelmi nevelés

 – nyilatkozta lapunknak Tégény Krisztián százados. – Nyilvánvalóan központi szerepet kap a mozgás is ebben az 5 napban, illetve szeretnénk a mai fiatalokat kimozdítani a számítógép világából.

A tapasztalatok alapján mi is elmondhatjuk, látszott, hogy a gyerekek nem nélkülözik okos eszközüket. Beszélgettek, történeteket osztottak meg egymással, sőt izgatottan várták, hogy ők üljenek be abba a székbe, amely felrepítette őket, hacsak látszólagosan is, a magasba. Az biztos, hogyha letelik ez az öt nap, akkor felejthetetlen élményekkel térnek haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!