Elszállítás

2024.07.01. 14:00

Autóroncsokat láthattunk az út szélén több héten át

Hetekig rondította a baranyai utak látképét több, az út szélén otthagyott autó. Ahogyan az idő múlt, igazi roncs vált mindkettőből, később elkezdték széthordani az alkatrészeket, összefirkálták a karosszériát. Mindenkivel előfordulhat, hogy lerobban a járgány, de érdemes minél előbb cselekedni és elvitetni.

Jusztin Levente

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: sumroeng chinnapan

Minden sofőr rémálma, hogy az autója leáll menet közben. Sajnos bárkivel előfordulhat ez, még azokkal is, akik rendszeresen ellenőrzik az autó műszaki állapotát. A mai járművek egyre bonyolultabb technikával rendelkeznek, így a legfelkészültebb sofőrökkel is megesik, hogy az út szélére kell lehúzódniuk. Ám az nem állapot, hogy a lerobbant autót az úttest szélén hagyjuk napokra, hetekre.

Roncs az út szélen
Roncs az út szélen
Fotó: Semiglass / Forrás: Shutterstock

Kinek a felelőssége a roncs eltávolítása?

Sokan tulajdonos nem is foglalkozik a lerobbant autóval, ami már menthetetlen, pedig az ő kötelezettségük elszállítani az üzemképtelen járművet. Ha ezt nem teszi meg, a rendőrségnek és a közút kezelőjének megvan a jogköre ahhoz, hogy elszállíttassa. Ezek költségeit a tulajdonosra átháríthatják, így érdemes a tulajdonosnak intézkedni ez ügyben.

A közúti közlekedésről szóló törvény értelmében a közút kezelője köteles gondoskodni a közúton történő biztonságos közlekedés feltételeinek mindenkori biztosításáról, a veszélyforrás megszüntetéséről. Az ennek elmulasztásával összefüggésben felmerülő kárért felelősséggel tartozik. A közvetlenül az út szélén hagyott roncs könnyen balesetet idézhet elő, de patthelyzet alakulhat ki, ha az úttesttől több méterre található az autó. Mivel nem balesetveszélyes, nem feltétlenül érdeke a rendőrségnek és a közút kezelőjének az, hogy elszállítsák a járművet.

Hetekig nézhette mindenki, hogyan lesz az enyészeté két autó is. Az egyik Mánfa és Pécs közötti kanyargós útszakasz egyik pihenőrészénél várakozott, a másikat pedig az Üszögi út körforgalmánál láthattuk a letaposott gazban sokáig. Akiket az ilyen esetek zavarnak, írásos panaszt nyújthatnak be mindkét szervezetnél, amelyek remélhetőleg meggyorsítják az elszállítási folyamatot.

Jobb a békesség, szállíttassuk el a lerobbant járművet!

Ha lerobban az autó, az első és legfontosabb tényező a biztonság és balesetmentesség. Ha bekapcsoljuk a vészvillogót, és lakott területen kívül kirakjuk az úttestre az elakadásjelző háromszöget, már jelezni tudjuk a forgalomnak a problémát. Ha sötétben történik mindez, fontos a járművet kivilágítani.

Ha helyesen működnek a lámpák, a fékek és a kormányzás, elvontathatjuk másik autóval a járművünket. Fontos leszögezni azt, hogy a megfelelő felkészültség ilyen esetekre kulcsfontosságú, tehát a megfelelő vontatókötél és annak rögzítése mellett a vezetési tudásunkra is szükség van. Ha nem vagyunk ebben biztosak, hívjunk inkább egy autómentőt, de ne hagyjuk ott a nem működő autónkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!