Látványos programok

2024.07.03. 14:00

Balaton: nem csak lángosból áll a világ

Kényszernyaralás duguláselhárítással, kardántöréssel – mégis valamilyen szempontból megérte. A Balaton még antinyaralásra is remek, de ha van egy kis időnk előre felkészülni, és valóban nyaralni, pihenni szeretnénk, ahhoz adunk pár programtippet is és néhány, nem szokványos szolgáltatás árával is szolgálunk.

Bóka Máté Ciprián

Mindössze két éjszakára, három napra terveztem a júniusi balatoni időtöltést, amiből aztán mégiscsak hat nap lett. Az 1964-ben Komlóról, Sásdról Balatonfenyvesre oldalkocsis motorkerékpárral lehordott téglából, orvos nagyapám által saját kezűleg épített mini nyaralóra ugyanis bőven ráfért a felújítás, hiszen a faáthidalókat gyakorlatilag megették a hangyák. Úgy terveztem, hogy pikk-pakk egy hétvége alatt kicserélem az áthidalókat, beteszem a használtan vett, de mégis újabb bejárati ajtót, levakolom, leglettelem, lefestem a kijavított részt és jövök haza. 

Balaton, Balatonfenyves
A Balaton: a tó nem, de a környezete változott - Fotó: B. M.

Az autó mást gondolt

Csakhogy az autó egészen másképpen gondolkodott, útban a helyi barkácsüzlethez leszakadt a kardántengelyem, amit aztán helyben nem is tudtak megcsinálni, pedig napokig vártam arra – az amúgy persze be nem fejezett felújítás alatt – , hogy hátha sikerül, de végül hazavonatoztam és buszoztam a 10 kilós alkatrésszel, amit Komlón egy szaki meg is csinált, majd innen vittem vissza. A helyi szerviz egyébként korrekt volt, 24 ezer forintot kértek a kardán le- és felszereléséért, igaz nem is volt különösebben nagy teher részükről; az alkatrész javítása 30 ezerbe került. A tréleres autó 10 ezer volt, bár kis távolságra kellett csak az autót elvinni, mégis talán ahhoz képest, hogy valójában üdülőövezetről van szó, ez is elviselhetőnek tekinthető. 

Szétbombázott konyha miatt maradt a helyi étterem

Az aprócska, alig 20 négyzetméteres kisházban nem volt lehetőségem főzni, így maradt a közeli, parton található étterem, ha meleget szerettem volna enni. 

Itt négy féle menüből lehet választani a hétköznapokon 1950 forintért. A menü adag – ahogy másutt sem – nem brutálisan hatalmas, de kánikulában bőven elegendő. A korábbi tapasztalataim szerint másutt ugyanennyiért jóval kevesebbet kínálnak, de akadt ahol a 2500 forintos menü már tényleg férfias adagot jelent. 

Bár ebédelni nem nagyon volt időm, tekintve hogy egyfajta "home office"-ban voltam a felfordulás kellős közepén, de egyik este az egész napos koplalás után egy cigánypecsenyét duplakrumplival kikértem, ami már komolyabb összeg volt, talán 4500 forint. Ez azonban még mindig nem közelítette meg szerintem a horvát tengerpart árait. A halászlé viszont az aprócska halszelet miatt csalódás volt, de lenyeltem a békát, főleg úgy, hogy korábban éppen miattam, az utolsó és egyetlen vendégnek álltak neki sütni.

A sört inkább boltból...

Jellemzően egy korsó sör 800 és 1100 forint körül alakul a parti falatozóknál, büféknél, a belga meggysört azért drágábban mérik. Nagyjából ez az árszínvonal Pécsre is jellemző, az egyik – nekem nagyon kedves – több évtizede működő, és még a hideg őszi, tavaszi napokon is nyitva tartó pizzériában pedig 2500 forinttól már igazán remek pizzákat szolgálnak fel, ami egy felnőttnek is elegendő. A közelben lángost pedig árultak még 1000 forint alatt is...

A sört azonban nyilván a helyi diszkontokban, boltokban még olcsóbban meg lehet vásárolni, akár 200 forintért. Persze a kényelmes, beülős sörözés élménye ilyenkor elmarad. Mindenesetre azért általános olcsóságra nem számíthatunk, de a saját tapasztalatom az volt, hogyha odafigyelünk, akkor nagyjából annyiért is be tudunk vásárolni, mintha ezt Pécsen tennénk meg. 

Közösségi közlekedés: nem rossz választás a Balaton mellett

Balatonfenyves az elmúlt évtizedben folyamatosan változott, szépült, elég csak a vitorláskikötőre, vagy az újranyitott óriáscsúszdára gondolni. A vasútállomás – ahogy más parti településen – itt is teljesen megújult, abszolút 21. századivá varázsolták. A parti vonatok kényelmesek, nem zsúfoltak, éjjel is viszonylag sűrűn járnak, és bizony Fonyódnál, a hegy alatt osonva páratlan kilátásban lehet részünk a tóra (persze ne hagyjuk ki a szintén pár éve felújított kilátót sem a hegy tetején). Az általam igénybe vett távolsági busz természetesen légkondis volt, és a MÁV-Volán csoport már 24 órás jegyet is kínál a nyaralóknak, amivel a fenyvesi kisvasút is igénybe vehető. Ez a csisztapusztai termálhoz visz el, ahol hidegebb időben is lehet egyet csobbanni, de ha más irányt veszünk, akár a marcali fürdőt is ki lehet próbálni. 

Ha már programok...

A fenyvesi kikötőből esténként naplementenéző hajótúrák is indulnak, és persze különböző kisebb-nagyobb cégek sétahajózást is szerveznek napközben. A közelben található keszthelyi Festetics-kastélyt mindenki ismeri, de talán azt már kevesebben tudják, hogy az ide megváltott jeggyel (van családi belépő is) több kiállítást is megnézhetünk, köztük a gyerekek érdeklődését is kiváltó hintómúzeumot, vagy a hatalmas vasútmodell kiállítást is. Keszthelytől nem messze, Reziben Dinó- és Kalandpark várja a családokat. 

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegységben található Csodabogyós-barlangba pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság naponta indít szakvezetéses barlangi kalandtúrákat. Ezt is érdemes kihasználni, akár borongósabb időben. 

Keretes szerkezet lett

A fenti programokat jómagam nem tudtam idén kipróbálni, volt ahol már jártam, mást – a keszthelyi vasútmodell kiállítást – pedig éppen az autó vacakolása miatt kellett kihagyni. Mindenesetre a balatoni pechsorozatomat keretbe foglalta, hogy azért a szennyvízcsatorna is annyira eldugult, hogy szakembert kellett kihívni. Csakhogy éppen focimeccs mellől ugrasztottam, sörrel a kezében, így aztán nekem kellett a kisteherautóját elvezetnem a káresemény helyszínére, így végül "csak" 20 ezer forint volt ez a szolgáltatás. 

Szállás: egészen olcsó fapados is van

Egy gyors, nem minden részletre kiterjedő keresés alapján kiderül, hogy két felnőtt szombattól szombatig terjedő időszakban akár 65 ezer forintért is meg tud szállni, ez nyilván a fapadosabb kivitel, de a víz és szabadstrand sok mindenért kárpótolhat. Jellemzően egy négytagú családnak csúcsszezonban 275 ezer forinttól indul egy hétre a szállás, függően a minőségtől, szolgáltatásoktól az ár emelkedik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!