Ámítás

2024.07.03. 07:00

Cirkuszjegyeket osztogatott a politikai szervezet

Nagyon furcsa beszámolót adtak le a törvényi határidő után a pécsi baloldali koalíció háttéremberei arról, hogy mit is csináltak 2023-ban az egyesületükkel, amelyet éppen a választás előtt igyekeztek eldugni a szemek elől. Cirkuszjegyeket emlegetnek...

Bóka Máté Ciprián

A Pécs Törvényszék hivatalos álláspontja szerint a civil szervezeteknek minden gazdasági évet követő ötödik hónap utolsó napjáig kell mérlegeiket, előző évről szóló pénzügyi beszámolójukat leadniuk. Ez alól még az a baloldali ügyvéd, dr. Bodnár Imre sem lenne kivétel, aki egyébként ügyvédbrigádjával együtt az előző városvezetés idején regnáló cégvezetőkkel, szereplőkkel szemben minden jogi lehetőséget igyekezett megragadni, hogy velük szemben politikai lejáratásokat tudjanak indítani a pécsi városházáról. 

cirkuszjegyeket, péterffy
Bodnár Imre, Péterffy kedvenc ügyvédje állítólag cirkuszjegyeket is osztogatott...
Fotó: Löffler Péter

Rá is vonatkozna a törvény...

A Magyar Szocialista Párt képviselő-jelöltségével, a Pécsi Ügyvédi Kamara elnöki posztjával is sikertelenül próbálkozó vagyonos ügyvéd szervezete, a Pécs Jövője Egyesület, – új nevén – a Város Jövője Egyesület ugyanis képtelen volt még egy egyszerű beszámolót is leadni határidőre. Holott minden, joggal, egyesülettel kicsit is foglalkozó személy számára nyilvánvaló, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak. A szóban forgó egyesület beszámolója csak a témával foglalkozó cikkünk megjelenése és a két héttel az önkormányzati választás után került fel a bíróság oldalára, a nyilvános adatbázisba.

Mitől féltek?  

2019-ben Péterffy és a baloldali pártemberei a Mindenki Pécsért Egyesület égisze alatt indultak a választáson, de a pozíciókon összerúgták a port, a Mindenki Pécsért Egyesülettel szakítottak. Ezt követően a baloldali közgyűlési frakció a Pécs Jövője Egyesület elnevezését kezdte el használni, amelyet dr. Bodnár Imre elnökölt. A júniusi választáson aztán valamiért mégsem ennek a szervezetnek, hanem a "klónozott" Pécs Jövőjéért Egyesületnek az égisze alatt indultak el a baloldaliak. Egyelőre nem tudni, hogy mit és miért kellett titkolni a választás előtt, de 24-én megjelent a dokumentum, ebből pedig az derült ki, hogy "közhasznúsági" tevékenységből származó bevétele 2022-es évhez képest 2023-ra négyszázszorosára emelkedett, és több mint 33 milliós bevételt ért el. A végleges bevételük ennek ellenére 47 millió volt, amiből pénzügyileg 25 milliót rendeztek el a beszámoló szerint.

Politikai csapat cirkuszjegyeket osztogatott...

A beszámolóban az egy évről szóló tevékenységüket Bodnár Imréék egyetlen mondatban tudták összefoglalni, amely szerint "rászorulókat" cirkuszjegyekkel (és állítólag iskolakezdési utalvánnyal) támogattak, és "más civil szervezeteknek" adtak támogatást, továbbá politikai hirdetéseket jelentettek meg. Ez utóbbiak emlékezetesek lehetnek, hiszen a pécsi önkormányzat által kitömött, baloldali propagandapártlapként funkcionáló városi újságban nem egyszer közöltek lejárató tartalmú anyagokat. 

Nem világos, honnan jött a pénz

Alapvetően egyáltalán nem látszik az, hogy a politikai szervezetnek miből lett hirtelen 47 millió forintos bevétele. Körömi Attila, pécsi polgármester egykori programírója már korábban is felvetette, hogy nem lehet tudni, hogy valamilyen gyanús pénzmozgás miatt kellett röptében és suttyomban egy új egyesületet fabrikálni, és joggal merülhet fel az a gyanú, hogy valamilyen jogszabálysértő működés, esetleg jogszabálysértő pénzmozgás okán volt muszáj a Pécs Jövőjéért Egyesület sürgős bejegyzését megoldani a választás előtt.

Azt nem szeretik, ha a 100 millióról kérdezik őket

Bodnárról köztudott, hogy amíg másokkal szemben ügyvéd garnitúrájával különböző feljelentéseket kreált, addig a 100 millióba kerülő "átvilágításról"a teljesítési igazolásokat már nem mutatták be az illetékes bizottságnak, inkább azokat eltitkolták a városvezetők segítségével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!