Pásztorgém is van

2024.07.05. 15:00

Új ragadozó madárfaj jelent meg Baranyában, a kis héja

Új madárfaj jelent meg Baranyában, a Balkántól egészen Iránig honos kis héja (Accipiter brevipes) – számolt be május-júniusi közös hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány.

Bama.hu

Mint kifejtették, számítógépes adatbázisukban 1960-tól kezdve tárolják a madárfaunisztikai megfigyelések baranyai eredményeit, de kis héja előfordulását eddig még nem rögzítették.

kis héja, madártani egyesület, felmérés
A borjádi kis héja
Fotó: Mohácsi Gábor

Május 23-án viszont már ezzel a fajjal is gyarapodott a vármegyében megfigyelt madárfajok száma – ismertették, majd a részletekről közölték, hogy egyik önkéntesük Borjád határában kapott lencsevégre egy hím madarat.

Jelenlétét a későbbi napokban számos hazai megfigyelő igazolta, sőt a nászrepülő példány alapján még a költés lehetősége is felmerült – olvasható a hírlevélben.

A fajról azt írták, hogy a kis héja elterjedése viszonylag szűk területre korlátozódik. A Balkánon át a Fekete-tenger északi partvidékén egészen a Kaszpi-tengerig költ, délen pedig Kis-Ázsián keresztül Iránig húzódik költési területe. Legkeletibb előfordulása a Kárpát-medencében található – részletezték.

Kitértek arra is, hogy Magyarországon alkalmi költőfajnak számít, elsősorban az alföldi területeken (például Csongrád-Csanád megye, Körösök vidéke, debreceni Nagyerdő), de folyamatos költése eddig még nem bizonyított. Alkalmi költései ismeretesek, de sokszor évek telnek el, míg egy-egy pár előkerül.

A Dunántúlon rendkívül ritka, itt költését még nem sikerült bizonyítani. A borjádi megfigyelés ezért is érdekes, mert tartósan a megfigyelési helye közelében tartózkodik a madár – hívta fel a figyelmet a madártani egyesület vármegyei csoportja.

Hozzátették: a kis héja fészket egyébként csak a hím építi, és általában minden évben új fészket rak a régi közelében. Borjádon is lefotózták a hímet egy fészken, de tojót eddig még senki sem látott. Valószínűleg egy magányos hím tartózkodik a területen – vélekedtek.

Pásztorgém költése Sumonyban

A két szervezet közös hírlevelében azt is hírül adta, hogy a vármegyében költő madárfajok száma ismét új fajjal gyarapodott. A pásztorgémet az utóbbi években már több-kevesebb rendszerességgel megfigyeltek Baranya több pontján. Költési időszakban észlelt példányok alapján a sumonyi halastavak nádasában költését is feltételezték, de ezt idén sikerült először bizonyítani.

A halastavak I. számú tóegységének nagy gémtelepén, ahol vörös és szürke gémek, bakcsók, kanalasgémek, kis kárókatonák, kis és nagy kócsagok, valamint üstökösgémek is fészkelnek, május végén gyűrűztek fiókákat önkénteseik. Ekkor fedeztek fel két pásztorgémfészket is – derült ki beszámolójukból. Megjegyezték azt is, hogy az egyikben már éppen gyűrűzhető méretű fióka is volt. A pásztorgém Magyarországon erősen terjeszkedőben van. Várható, hogy a baranyai vizes élőhelyek nagyobb nádasaiban is megtelepszik – hívták fel a figyelmet a szervezetek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!