Ezek a szabályok

2024.07.05. 12:00

Póráz nélkül: büntetés jár érte

Gyakori jelenségnek számít Pécsen a gazdája közelében szabadon kószáló eb közterületen. Ez a mód azonban nem felel meg a jogszabálynak, és egy póráz nélküli kutya veszélyes lehet egy másik ebre, valamint a kutyatartóra is.

Czeczon Enikő

Fotó: Kuklis István

Több alkalommal is írtunk Postabontás rovatunkban arról, hogy a szabályokat betartó kutyagazdák szigorúan büntetnék azokat, akik póráz nélkül sétáltatják kedvencüket.

póráz nélkül, kutya, eb, közterületen
Közterületen kortól, fajtól, mérettől függetlenül tilos póráz nélkül sétáltatni a kutyát
Fotó: Gazdag Mihály / Forrás: MW

Ne szegjük meg a szabályokat!

Sokszor halljuk azt, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Talán egy-egy társasjáték esetében ez rendben van, de máskor nem, főleg, ha valaki más testi épségét veszélyeztetjük. A póráz használatáról a jogszabály úgy fogalmaz, hogy minden belterület közterületén kortól, fajtól, mérettől függetlenül tilos póráz nélkül sétáltatni a kutyát. Ebet szabadon futtatni kizárólag az e célra kijelölt (táblával megjelölt) területen szabad. Fontos azt is megjegyezni, hogy erdőben vagy bármilyen nyílt területen ugyanúgy kötelező a póráz használata.

Szabálysértés = büntetés

Hogyha valaki elmulaszt pórázt tenni, és hagyja kedvencét szabadon csatangolni, az kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül. Mindemellett arra is ügyelni kell, hogy a pórázon sétáltatott eb se okozzon kárt más eben vagy emberen, és csak olyan személy vezesse, aki képes irányítani és féken tartani. De a lényeg a lényeg, hogy nem érdemes megkockáztatni a póráz nélküli sétáltatást hiszen 6500 forinttól 65 000 forintig szabható ki helyszíni bírság, ha pedig egy hónapon belül újra szabályszegés történik, akkor az már 70 000 forint. Pécsen ilyen miatt már szabtak ki büntetést, sőt a köztisztaság megsértése miatt is. Sokan azonban ezt nem érzik elegendő büntetésnek, mert ugyanúgy látnak póráz nélkül futtatni ebet.

Kutya póráz nélkül csak a futtatóban 

Pécsen összesen 26 helyen van ebek futtatására kijelölt hely – ezek megtalálhatók a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 47/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelete a kedvtelésből folytatott állattartásról mellékletében. Viszont érdemes tudni, hogy a kutyafuttatóknak is meg vannak a szabályaik, amelyeket egy táblán jelezni is szoktak.

Ezeket betartva lehet csak használni a területet: 

  1. Kutyafuttató használatának szabályai
  2. A kapun be- és kilépéskor ügyeljen, hogy más kutyája ne szökhessen ki. Kérjük a kaput mindig csukja be.
  3. A kutyafuttatót mindenki saját felelősségére használja.
  4. A kutyafuttatóban található eszközöket kérjük, rendeltetésszerűen használja.
  5. A felvezető  az általa és a kutyája által okozott mindennemű kárért teljes felelősséggel tartozik.
  6. Kutyája után az ürüléket szedje össze, és helyezze a gyűjtőedénybe.
  7. A kutyafuttatót csak egészséges megfelelően oltott és parazitamentes ebbel használja. 
  8. Tüzelő eber ne vigyen a futtató területére.
  9. Harapós vagy támadó természetű ebet zárt szájkosárral lásson el, különös tekintettel a veszélyesnek minősített fajtákra és keberékeikre.
  10. Legyen tekintettel a futtató területén tartózkodókra.
  11. Biztosítson kutyájának ivóvizet.
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!