Bulvár-celeb

2024.07.03. 10:13

Itt az új Covid-variáns, érdemes lehet újra maszkot hordani (videó)

Már Magyarországon is fertőz a koronavírus legújabb változata a FLIRT. Nagyon gyorsan terjed, végigsöpörhet az egész országon.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: LookerStudio

Már az új omikron alvariáns terjed az emberek között. Ennek olyan gyors a terjedése a szakemberek szerint, hogy nyáron végig söpörhet az országban.

Magyarországon is kimutatták már a FLIRT néven ismert új variánsát az új koronavírusnak, ez a variáns vélhetően április-májusban jelent meg Magyarországon.

Hazánkban jelenleg az omikron JN1-es típusa felelős a megbetegedésekért, de hamarosan már a FLIRT lehet a domináns.

A szakemberek azt látják, hogy a szennyvízben elindult egy kis mértékű emelkedése a koronavírus örökítőanyag koncentrációjának, ugyanakkor markáns emelkedésre az esetszámokban jelenleg nem számítanak.

Rusvai Miklós víruskutató szerint az Amerikából elterjedő FLIRT nem okoz komolyabb tüneteket, mint az omikron eddigi variánsai.

Torokfájás, köhögés, enyhe hőemelkedés, ezek tulajdonképpen a legjellegzetesebb tünetei. Tehát tipikus nyári nátha. Nem lehet megkülönböztetni az egyéb légúti, nátha vírus okozta fertőzésektől

– hangsúlyozta a szakember.

Amerikában új vakcinát is fejlesztettek a FLIRT ellen, amely már a hetekben forgalomba kerülhet.

Nagy valószínűséggel az őszi szezonban már elérhető lesz, és ha az Európai Unió úgy határoz, akkor Európába is behozzák az ez ellen az új variáns ellen még jobban védő újabb vakcinát is

– tette hozzá.

Addig azonban a FLIRT ellen az eddig ismert védőoltások is védenek, amit a szakemberek leginkább az immun- és légzőszervi betegeknek, valamint a várandósoknak tanácsolnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!