Átadó

2024.07.05. 18:30

Új helyiségben gyógyulhatnak a bőrklinikán

Új, modern helyiségben gyógyulhatnak a betegek a PTE Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáján. Ezt július 5-én adták át az Akác utcai Klinikai Tömbben.

Tóth Viktória

Fotó: Csortos Szabolcs

A rendezvényen részt vett Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke valamint Lengyel Zsuzsanna, a klinika igazgatója. A rektor elmondta, hogy ahogy az ember várható élettartama növekszik, egyre több bőrgyógyászati, dermato-onkológia problémával kell szembenéznünk. Nem beszélve a napsugárzás káros hatásairól. Sebestyén Andor pedig hangsúlyozta, hogy a lakosság egyre tudatosabb a szűrővizsgálatok terén. Használnak a különböző tájékoztatások, kampányok.

– A bőrgyógyászati klinika nem kis mennyiségű esetszámot lát el, főként járóbeteg ellátásban. Átlagosan közel 37-40 ezer járóbeteg esetet látunk el évente. Ennek közel 10 százaléka onkológiai eset. Ez egy nagy szám, pláne ha azt nézzük, hogy az elmúlt években növekvő tendenciát mutat

 – fogalmazott az elnök.

Mint mondta, van egy olyan országos kezdeményezés, melynek a bőrklinika is részese. Tavasztól őszig járja Baranyát egy szűrőbusz, eddig csak elhagyatottabb településeken jártak, de az idei évtől számos másik település is képbe kerül.

– Biztatom az önkormányzatokat, az alapellátó egységeket, háziorvosokat, hogy végezzék azt a preventív munkát aminek eredményeként, - definitív ellátásukat követően - a betegeket indokoltan el tudják juttatni a szakellátó helyre 

– ismertette Sebestyén Andor.

Lengyel Zsuzsanna beavatott a helyiség létrehozásának fontosságába, valamint abba, a tudomány fejlődésével bővül   dermato-onkológiai kezelésekre javasoltak köre és változik a terápia módja is.

A kúraszerű ellátás eddig a klinika egy erre kijelölt ambuláns helyiségében zajlott, ezt váltja fel most ez a komfortos szoba az immunterápiás kúrakezelésben részesülő onkológiai páciensek számára, melyet közel 15 millió forintból alakítottak ki. A fekvőbeteg osztályon létrehozott helyiségben van megfigyelőállomás is, egyszerre 5-6 beteg kezelésére alkalmas fotelágyak és új bútorzat és egy új orvosi szobát is kialakítottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!