Tervezési ötletek

2024.07.04. 08:20

Az élhető épített városokról tanácskoznak Pécsett

A korszerű építészeti megoldások és technológiák, az emberközpontú tervezési megoldások állnak a július 8–9-én a Belgrádi Műszaki Egyetem Építészeti Kara és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által (PTE MIK) rendezendő ’Places and Technolgies’ nemzetközi konferencia fókuszában, amelyen az élhetőség lesz az egyik kulcsfogalom.

Bama.hu

A 9. alkalommal megszervezett, és ez évben Pécsett zajló tudományos tanácskozás célja olyan módszertanok és városi, építészeti vagy szerkezeti tervezési ötletek megvitatása, amelyek az épített környezet élhetőségének erősítését segíthetik.

- A világ minden tájáról érkeztek absztraktok a konferenciára, mint ahogy a résztvevők összetétele is igen színes lesz: a Belgrádi Egyetem építész fakultásához tartozó tudománykör és a PTE MIK Építész Intézetének oktatói, kutatói, építész doktori iskolájának hallgatói mellett szerb, horvát, szlovák és olasz partnerek is érkeznek Pécsre. Nagyon izgalmas gondolatébresztő előadásokra számítunk, igyekeztünk olyan kutatókat és szaktekintélyeket megszólítani a plenáris előadásokra, akik mérvadó nézőpontokat képviselnek. Olga Mihalikova, a Szlovák Építész Kamara elnöke és Adolfo F. L. Baratta Ph.D., a Róma Tre Egyetem Építész Intézetének professzora mellett két, karunkhoz köthető szaktekintély szólal fel a plenáris ülésen: Reith András Ph.D. tudományos főmunkatárs, aki alternatív energetikai és megújuló energiák mentén város- és településfejlesztési stratégiákkal, smart city-vel foglalkozik, valamint Zoboki Gábor DLA, Kossuth-díjas építész, Építész Intézetünk egyetemi tanára, a magyar és a nemzetközi kortárs építész szakma elismert szakembere. Izgalmas gondolat- és tapasztalatcserére számítunk a kerekasztal-beszélgetéseken, az összesen kilenc különböző szekciókban zajló diskurzusokon, sőt a kísérőprogramokat is úgy állították össze a szervezők, hogy lehetőség legyen a szakmai, tudományos hálózatosodásra 

– mondta dr. Medvegy Gabriella, a konferencia házigazdája, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja.

Mind a gyakorló építészeket, mind az építészettudományt erősen foglalkoztatja, hogy mit hoz a közeljövő abból a szempontból, hogy egyre többet beszélünk az emberi egészségről, annak számos aspektusáról, és hogy erre milyen hatással van az épített környezet. A nagytelepülések szerkezetében sajnos mérhetők az ún. hőszigetek, de jó esetben a friss levegőért felelős szélcsatornák is, és ugyanennyire fontos foglalkozni a fenntartható építészettel, az építőipar szempontjából a környezetvédelemmel, az ökológiai lábnyom csökkentésével – a városi léptékből kiindulva.

 

 Mindig komplexebbé, egyben árnyaltabbá válik az építészet, és nemcsak a környezet vagy a benne élők, az eltérő, netán a szociális közeg felé irányuló felelősség miatt. Másrészről a szakembereknek ismerniük kell az új technológiákat, a digitalizáció hozta lehetőségeket is, és ezeknek az ügyeknek az érdekében szolgálatba állítani. Többek között erre is helyzetet teremt a július elején Pécsett tartandó Places and Technologies nemzetközi építészeti konferencia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!