Az egyik legkeresettebb ingatlantípus

2024.07.08. 17:40

Majdnem fele annyiba került egy pécsi panellakás, mint egy budapesti

Egy friss ingatlanpiaci elemzés szerint az egyik legkeresettebb ingatlantípust jelentő panellakások átlagos négyzetméterára csaknem fele annyi Pécsett, mint Budapesten.

Bama.hu

Idén is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak, köszönhetően részben annak, hogy a téglalakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetőek el a vevők számára – kezdte Balogh László, az Ingatlan.hu vezető gazdasági szakértője. Annak részleteiről, hogy miért vonzó ez az ingatlantípus, a szakember kifejtette: a fővárosi lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk.

panellakás, ingatlantípus, pécs
Az egyik legkeresettebb ingatlantípus a panellakás
Fotó: Laufer László

A portál legfrissebb, a Dunántúli Naplóhoz eljuttatott ingatlanpiaci elemzése szerint a legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár, ezzel szemben a téglalakásokat 940 ezer forint jellemzi. A pécsi és miskolci panellakások esetében 442 ezer és 613 ezer forint a négyzetméterár, míg a téglaépítésűeket 456 ezer és 748 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra – részletezték.

Lapunk kutatása szerint a jelenleg 2560 eladó pécsi lakásból 466 panellakás, ami a kínálat mintegy negyedét jelenti. A baranyai vármegyeszékhely jelenlegi piaca alapján a legdrágább négyzetméterár 1,1 millió forint, a legolcsóbb pedig 175 ezer forint. Utóbbi eladásra szánt lakás Kertvárosban található, közel a Nagy Imre úthoz. Négyzetméterár tekintetében második legolcsóbb panelt ennek több mint kétszereséért, azaz kicsivel több mint 400 ezer forintért kínálják.

Pécsett a négyzetméterár alapján a legdrágább lakásokat a Surányi Miklós úton, a Kodály Zoltán és Rókus utcákban kínálják. Ebből a szempontból ugyancsak a drágább környékek közé tartozik Egyetemváros és szigeti városrész, amit az egyetemi campusok közelsége magyaráz.

Az ingatlanhirdetési portál összegyűjtötte a budapesti panelpiac legjeit is: A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ingatlan található ebben a kerületben. A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található. A legnagyobb fővárosi lakótelep a békásmegyeri, ami 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az újpesti lakótelep a legnagyobb 15,2 ezer lakással.

Ismertetésük szerint a legkisebb budapesti panellakás mindössze 20 négyzetméteres. Ilyet a III. kerületi Pünkösdfürdői lakótelepen lehet vásárolni. A másik véglet a XXIII. kerületi, Soroksár-Újtelepen lévő lakótelep egyik lakástípusa, amely egy kétszintes, összesen 129 négyzetméteres, 5 plusz 1 szobás lakóingatlant jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!