Halálos gondozás

2024.07.05. 17:00

Nyáron döntenek az anyósgyilkosságról

A nyár végén hoz ítéletet a Pécs Törvényszék a gyilkossággal vádolt ápolónő és társa ellen, akik egy idős asszonyt, egyikük anyósát szerették volna eltenni láb alól. A vád szerint nem vitték kórházba, próbálták lassan megmérgezni, hogy az minél előbb meghaljon. A szerencsétlen asszony végül meghalt.

Bóka Máté Ciprián

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: cunaplus

A Pécsi Törvényszék a pénteki tárgyaláson határozathirdetésre napolta el két nő ellen gyilkosság vádjával zajló ügyet, és augusztus 22-án hirdet ítéletet. A vád szerint a három évvel ezelőtt nyáron még együtt lakott az anyósával és férjével az az komlói nő – elsőrendű vádlott – , aki a különböző betegséggel küzdő, önellátásra képtelen anyósát is gondozta. A szintén beteg férje ebben nem tudott neki segíteni, ezért ápolót – aki az ügy másodrendű vádlottja lett – fogadtak az anyós mellé. 

A két vádlott rövid idő alatt összebarátkozott, az ápoló észlelte, hogy az elsőrendű vádlott számára megterhelő az anyósának az ellátása, és többször mondta neki, hogy könnyebb volna, ha meghalna az idős asszony.  A gondozónő fel is ajánlotta, hogy ennek érdekében a halálát gyorsító készítményt szerez, amibe a másik fél is beleegyezett. Ez viszont hatástalan volt, hiába adagolták naponta neki a szert. Ugyanakkor rendszeresen megbeszélték az idős nő állapotát, ezeket a beszélgetéseket az ápoló telefonjával rögzítette azért, hogy pénzt zsaroljon ki a vádlott társától. 

A vádlottak aztán a közös „gondoskodás" alatt 2021. októberében látták, hogy az idős nő állapota folyamatosan romlik, kórházi ellátásra szorulna, de a mielőbbi elhalálozása érdekében inkább nem intézkedtek. Még a háziorvos előtt is eltitkolták az állapotát. Nem árulták el, hogy nem eszik, nem iszik, illetve hasmenését enyhe fokúnak állították be. Később sem intézkedtek a kórházba szállításáról, közben a nő állapota tovább romlott és meghalt. 

A vádlottak mulasztása, az egészségügyi ellátás elmaradása a sértett halálával közvetett ok-okozati összefüggésbe hozható – áll a vádiratban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!