Bama.hu videó

2024.06.30. 14:00

Zsolnay Múzeum: Tűzben született lótuszvirágok címmel nyílt új tárlat (videó)

A Zsolnay gyár ókori Egyiptom által ihletett képzőművészeti remekei kerültek a Janus Pannonius Múzeum új kiállításának középpontjába. Az új tematika mentén összeállított tárlat a Káptalan utcai Zsolnay Múzeum emeleti termében nyílt meg június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján.

Mohay Réka

Tűzben született lótuszvirágok címmel nyílt meg a pécsi Zsolnay Múzeum új tárlat, mely Egyiptom ihlette alkotásokat mutat be

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Új tematika mentén tekinthetjük meg a pécsi Zsolnay gyár alkotásainak legjavát a Zsolnay Múzeumban: ezúttal az egyiptomi ihletésű művekből nyílt bemutató Tűzben született lótuszvirágok címmel.

Zsolnay Múzeum, Tűzben született lótuszvirágok, egyiptomi
Zsolnay Múzeum: A Tűzben született lótuszvirágok tárlaton bemutatott alkotások létrejöttében fontos szerepet játszott Zsolnay Teréz
Fotó: Löffler Péter

Az orientalizáló motívumok, a keleti kultúrák által ihletett alkotások finom harmóniát alkotva jelentek meg a Zsolnay-gyár alkotásain. Ahogyan szerte Európában, úgy hazánkban is, a művészetet a 19. és a 20. század fordulóján a stílusbeli sokszínűség jellemezte. A romantikus, historizáló alkotások mellett később megjelent számos új irányzat, köztük szecesszió, majd az art deco. A távol-keleti és egyiptomi motívumok felfedezése is előtérbe került. Egyre többen utaztak és alakítottak ki kapcsolatot Európából afrikai és ázsiai országokkal, illetve a szecesszióra különösen jellemző, és már a korábbi romantikában is jelenlévő elvágyódás, az ismeretlen, új vidékek felfedezésére irányuló érdeklődés is táptalajt adott e törekvéseknek. A felfedezett, távoli motívumok a szecesszióban és az art deco-ban kifejezett hangsúlyt kaptak. 

Nem maradt ki ebből a magas művészi színvonalra törekvő és az újításokkal lépést tartó Zsolnay gyár sem.

A tervezésbe aktívan bekapcsolódó nővérek, Zsolnay Júlia és Teréz fontos szerepet játszottak a távol-keleti és egyiptomi ihletettségű művek létrejöttében. Júlia a japán művészetből merített inspirációt, krizantémokat, virágzó ágakat és madarakat ábrázoló dekorjai igen népszerűvé váltak.

Míg Júliát a japán művészet ragadta magával, Teréz az ókori Egyiptom gazdag motívumvilágát örökítette meg a gyár által készített művek között.

Zsolnay Vilmos fia, Miklós 1887-ben Törökországban, Kis-Ázsiában, Szíriában és Egyiptomban járt, ahonnan perzsa és török keramikai gyűjteménnyel tért haza. Azonban már ezt megelőzően, a bécsi világkiállítás és az azt követő tanulmányutak tapasztalatai alapján 1875-8 között megszülettek az első egyiptomi stílusú Zsolnay kerámiák.

Zsolnay Teréz 1924-ben tervezte fiával, a festőművész Mattyasovszky Zsolnay Lászlóval a Tutanhamon-sorozatot, amely az egyiptizáló művek csúcspontját jelentette, s amely az egyiptomi formanyelv egyszerű, stilizáló törekvését is kiváló érzékkel ragadta meg – e sorozat által a magyar art deco ékes darabjai jöttek létre a pécsi Zsolnay gyárban.

Mázmadarak után most tűzben született lótuszvirágok a Zsolnay Múzeum tárlatán

A Zsolnay Múzeum 2022-ben állította össze időszakos, tematikus tárlatát a japonizmus által ihletett művek bemutatásával, „Lüszterlepkék és mázmadarak” címmel. Most pedig, a 2024-es Múzeumok Éjszakáján megnyílt az egyiptomi tematikájú tárlat, a „Tűzben született lótuszvirágok”.

A kiállítás „Zsolnay Teréz ókori Egyiptomhoz fűződő személyes kötődésén alapul, mellyel a pécsi Zsolnay gyár Tutanhamon néven ismertté vált sorozata megszülethetett” – írja a múzeum.

A látogató átfogó képet kaphat az ókori Egyiptom inspirálta művekről, 1876-tól az 1930-as évekig. Kedves színfoltot jelent a kiállított tárgyak között az egyik legkorábbi egyiptomi stílusú mű, a Zsolnay macska, amely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött egyiptomi szobor másolata, s amelyhez a Zsolnay család az 1873-as bécsi világkiállításon kaphatott ihletet. De megcsodálhatjuk a már említett Tutanhamon-sorozatot, továbbá a  legismertebb egyiptomi stílusú Zsolnay kerámiákat, a lótusz sorozat darabjait. Ezt Júlia készítette, Teréz naplófeljegyzései alapján, aki a Louvre egyiptomi gyűjteményének egy darabját rögzítette jegyzeteiben.

Források:

  • Kovács Orsolya: Orientalitálás Zsolnay Júlia és Teréz tervezőmunkájában, Néprajzi értesítő 77. évfolyam, 1995., A Néprajzi Múzeumban „Magyarok Kelet és Nyugat közt” címmel 1994. november 21–22-én tartott konferencia előadásai
  • Takács Zoltán: Keleti és magyar formák a Zsolnay-keramikában, Magyar Művészet 4. évfolyam 1928. (szerk. Majovszky Pál szerk.)
  • Tűzben született lótuszvirágok, Janus Pannonius Múzeum

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában