Kodály Központ

2024.05.30. 08:40

Zenei csemegékkel készülnek a Múzeumok éjszakájára

Rendhagyó, igen színes programsorozatot tervez  a Pannon Filharmonikusok a Múzeumok éjszakájára, június 22-re. Felcsendül többek között Schönbergnek egy korai darabja és első ízben hallhatja meg a pécsi közönség Kesselyák Gergely saját ifjúkori alkotását, a Missa allegrát.

Mészáros B. Endre

Fotó: Dekany Zsolt

A különleges nyáresti program június 22-én, szombaton este 18 órától  három szálon halad és  végül a koncertterembe vezet. Lesz belvárosból induló zenés séta, továbbá szabadtéri kamarazenés diskurzus és titokvadászat is a Kodály Központ hátsó. Menetközben pedig a zenekar vezető karmestere beszél a zeneszerzésről, a próbajátékokról, a Titok címmel meghirdetett 2024/2025-ös évad legkülönlegesebb produkcióiról is. A fővárosi és pécsi művészhallgatók koprodukciójában készülő animációval futó koncert szünetében pedig babzsákokokon, zenés csillagles fogadja a Kodály Központ tetőteraszán a hallgatóságot.

Egészen pontosan a három szál így halad majd: Kövér András (Kövi) slammer, a Flört programok konferálója és Szilágyi Zsuzsanna idegenvezető zenés sétát vezetnek 18 órától a Pécsi Bazilikától a Kodály Központig, menet közben sok meglepetéssel.

 A Kodály Központban pedig a Csorba Győző Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének kizárólag ezen az estén látható tárlata és a PFZ 20 éves újkori történetének plakát és különleges partitúra kiállítása  fogadja a vendégeket. Ezzel egyidőben a Balokány-liget szabadtéri színpadon Kesselyák Gergellyel és Horváth Zsolttal beszélgetnek az esten hallható Kesselyák-darabról, a komponálásról és a következő évadban bemutatásra kerülő zeneművekről és alkotókról, miközben gyakran felcsendül a PFZ rézfúvós kvintettjének kamara muzsikája. 

Ehhez a programhoz is kapcsolódik kiállítás, a Kodály Központ kamaratermében Dékány Zsolt fotóművésznek, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásai tekinthetők meg Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. 

A harmadik nyomvonalon pedig ugyancsak 18 órától a zenekari előadások titkait fürkésző játékon vehetnek részt az érdeklődők a Kodály Központ több olyan pontján, ahova ritkán jut el a közönség. Ízelítőt kaphatunk a hangszerek jellegzetességeiből, a muzsikusi pálya érdekességeiből és a szólamok egyedi kihívásaiból. 

Végül a hangversenyteremben találkoznak össze a szálak, ahol Schönberg egy korai, még az atonális művészetét megelőzően írt darabja, a Megdicsőült éj hallható, valamint az a vers is Györfi Anna és László Csaba színművészektől, amely a kompozíciót ihlette. A bemutatóhoz Kesselyák Gergely operarendező szakos (SZFE) növendékei és Kovács Balázs digitális művészet szakos (PTE) hallgatói közösen készítenek animációt. A koncert második felében pedig a pécsi közönség első ízben hallhatja Kesselyák Gergely saját alkotását, a Missa allegrát, amelyet huszonévesen komponált. A mise előadásában közreműködik  a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa is.

Egyedül az esti koncert belépőjegyes, minden más programon díjtalan a részvétel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában