Múltidéző

2 órája

Már új szelek fújtak – 1989 ősze sok változást hozott Baranyában is – (GALÉRIA)

Mohay Réka

A rendszerváltás szele már az 1980-as évek második felében érződött, 1989-ben pedig számos olyan eseményre kerülhetett sor, amely a kommunizmus évtizedeiben elképzelhetetlen lett volna. Laufer László fotóriporter múltidéző fénykép-összeállítása ezúttal 1989 őszének emlékezetes pillanatait mutatja be. 

Szeptemberben a második világháború kitörésének ötvenedik évfordulóján avattak emlékművet Mohácson a hősi halottak és áldozatok emlékére, egyházi és társadalmi gyászünnepség keretein belül: vallási vezetők, illetve a városi tanácselnök emlékezett meg az elhunytakról, a város társadalmi szervezeteinek képviselői, valamint a helyi lakosok koszorúkat, virágokat helyeztek el. Emlékművet kaptak a második világháborúban elhunytak többek között Babarcon is. 

Korábban, mint arra Laufer László is visszaemlékezett, a szocialista rezsim nem állított emlékművet a második világháború áldozatainak, különösen a németek oldalán harcoló magyar katonáknak, akiket még ilyen formában sem kívántak a köztudatba emelni. 1989 szeptemberében került sor továbbá arra is, hogy megalakult Pécsen a Recski Szövetség dél-dunántúli tagozata, amely a kényszermunkatáborok, internálások, kitelepítések és hadifogság áldozatait képviselte. A szövetség céljaként az áldozatok teljes körű rehabilitációját, a törvénysértések feltárását és a múlt dokumentálását tűzte ki célul. 

A fényképek között humorosat is találunk: mint láthatjuk, ekkor még megtörténhetett az, hogy valaki kistigrist tartson háziállatként, pórázon sétáltatva a városban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában