Sokan jól laktak

2 órája

Esőben is hódítottak a sváb finomságok – A Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválon jártunk

Szeptember 28-án újra a sváb gasztronómia kapta a főszerepet Baranyában. A XVII. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál az esős idő ellenére idén is számos érdeklődőt vonzott. A gombócok mellett egy különleges székelyföldi édességet is megízlelhettek a látogatók. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját Habjánecz Tibor polgármester, dr. Őri László vármegyei elnök és dr. Hargitai János országgyűlési képviselő tartották.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

A fesztivál központi eleme a gőzgombóckészítő verseny volt, amelyre több mint harminc csapat nevezett. A versenyzők változatos kategóriákban – mint az „Ízletes gőzgombóc” és a „Gőzgombóc újragondolva” – mutathatták meg főzőtudományukat, valamint különleges díjakkal ismerték el a legszebb terítéket, a legvidámabb csapatokat, valamint megválasztották a „Gőzgombóc Fesztivál szépét” is. Sőt, a látogatók meg is kóstolhatták az elkészült gombócokat.

Fotó: Löffler Péter

Ízlelhettek hagyományos, sós gőzgombócokat, amelyek ínycsiklandozó, szalonnás savanyúkáposzta gőzében főttek készre, de a tepsiben sült, illetve az édes változat sem maradt el, amelyet vaníliás mártással kóstolhattak a vendégek.

Az idei évben a fődíjat a helyi Agro Gombócok csapatnak ítélte a zsűri

A fesztivál idén egy különleges meglepetéssel is szolgált: a székelyföldi Mikóújfalu csoportja elkészítette az évszázados múltra visszatekintő rakott ágat, amely a lakodalmak hagyományos édessége volt a faluban. A desszert, amelyet bőség és boldogság szimbólumaként ajándékoztak a menyasszonynak, vőlegénynek vagy násznagyoknak, különleges hangulatot adott az eseménynek. 

A nap folyamán folyamatos kulturális programok színesítették a rendezvényt. Felléptek a Baranya Mazsorett Sportegyesület táncosai, ifjú népdalénekesek, valamint geresdlaki és zengővárkonyi hagyományőrző csoportok is bemutatkoztak. Geresdlak testvértelepülései, az osztrák Raaba-Grambach és a székelyföldi Mikóújfalu delegációi mellett jelen volt a geresdlaki finn közösség is. 

A Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál ismét bizonyította, hogy a hagyományok ápolása és az igényes közösségi összejövetelek kiállják az idő próbáját.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában