Záróünnepség

2 órája

Több ezer gyermeket vonnak be Pécsett a Békefutásba

Október 18-án érkezik a Békefutás rendezvény Pécsre, a 2024-es Peace Run európai szakaszának záróünnepségét 11 órától a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban tartják.

Bama.hu

Forrás: peacerun.org

Fotó: Olah Endre

A világ összes földrészén, több mint 150 országban eddig milliók vettek részt ebben a különleges váltófutásban, amely jelképezi az emberiség univerzális törekvését egy békésebb világra. 1987 óta rendszeresen megrendezett esemény az emberiség legnagyobb civil kezdeményezése a békéért.

2024-ben a Vatikántól indult a Békefutás, ahol Ferenc pápa megáldotta a fáklyát. Azóta Európa minden országán áthaladt a futócsapat. Ebben az évben Pécsen zárul a rendezvény, a Lauber Dezső Sportcsarnokban október 18-án, pénteken 11 órakor lesz a záróünnepség, ahol 1500 általános iskolás fogja várni a nemzetközi futókat a helyszínen.

Pécsre három fáklya (Mohács, Komló és Pellérd irányából) egyszerre érkezik a sportcsarnokhoz, az ünnepség helyszínére. A futáshoz két csatlakozási pontot jelöltek meg a szervezők, az egyik a Széchenyi tér 10:35-kor a másik pedig az Expo Center 10:40.

A békét jelképező fáklyát a gyerekek is vihetik. Az eseményre meghívták az idei év pécsi  olimpikonjait és paralimpikonjait is.

A záróünnepséget – amely körülbelül 1 órás program lesz – 1500-2000 gyermek részvételével bonyolítják le. Az Európa összes fővárosát érintő váltófutás záró szakasza Magyarországon zajlik október 15-18 között, Mórahalom – Mohács – Pécs útvonalon.

A Peace Run egy nemzeti, vallási, politikai, és anyagi érdekektől mentes nem profitorientált rendezvény, melyhez bárki csatlakozhat. Magyarországon 1989 óta kerül megrendezésre. Mindenütt sportegyesületek, iskolák, óvodák, és helyi közösségek csatlakoztak a kezdeményezéshez. A városok, falvak polgármesterei mellett neves személyiségek, sportolók is támogatják az eseményt.

"Nagy megtiszteltetés, hogy Pécset választotta a nemzetközi szervezőbizottság az európai szakasz záróünnepségének lebonyolítására, mivel a Peace Run ma már Európa valamennyi országán keresztülfut és több nagyváros pályázott erre a kiemelkedő lehetőségre. Ezért szeretnénk, ha a Pécs méltó módon tudná megrendezni ezt az egyedülálló béketalálkozót. Bízunk abban, hogy a sport a béke terjesztésének erőteljes eszköze lehet, és a Peace Run során a béke gondolata gyermekek és felnőttek ezreinek szívéhez el tud jutni" - írták közleményükben a szervezők.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában