Megemlékezés

2 órája

Nem fakul az aradi vértanúk hősiességének, bátorságának emléke

Október 6-án tisztelegtek az aradi vértanúk előtt a Baranya Vármegyei Önkormányzat által szervezett megemlékezésen. Az Aradi vértanúk útján népes társaság gyűlt össze, hogy koszorút helyezzenek el a nemzeti hősök emlékművénél.

Mohay Réka

Soka gyűltek össze a megemlékezésre

Fotó: Kovács Liliána

Az aradi vértanúk emlékére dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat képviselője mondott beszédet.

Az aradi vértanúk, dr. Őri László
Az aradi vértanúk emlékére dr. Őri László mondott beszédet október 6-án délután
Fotó:  Kovács Liliána


– Számon tartjuk, nem felejtjük, hogy az idén százhetvenötödször zöldült ki tavasszal a fű az aradi vár alján. Csak az idő múlik, az emlékezet nem múlhat – fogalmazott Őri László, aki Kölcsey szavaival – a haza minden előtt – tisztelgett a közösség nevében az 1848-1849-es szabadságharc hősei, mártírjai, az aradi vértanúk emberi nagysága és bátorsága előtt.
Kisóvári-Németh Norbert református lelkész felidézte Láhner György vértanú gondolatait: „Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon, és az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom!”, valamint Damjanich János imáját, amelyet kivégzése előtt írt, s amelyben az őt elítélő kegyetlen ítélet súlya alatt is emelkedett gondolatokat fogalmazott meg, áldást kérve hazájára.
Végül a megjelent szervezetek, egyesületek helyezték el az emlékezés koszorúit az aradiak tiszteletére.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában