Állatok világnapja: a víziló volt az egyik sztár

Október 5-én kivételes napot tartottak a pécsi állatkertben: látványetetésekkel és különböző programokkal ünnepelhették az állatok világnapját.

Jusztin Levente

Repültek az almák tucatszám

Fotó: Löffler Péter

Október első szombatján az idő végül kegyes volt az állatkerti ünneplőkhöz. A reggeli enyhe eső a délelőtt tíz órakor kezdődő programokig elállt, így zavartalanul zajlott le az állatok világnapi ünneplés

állatok világnapja 2024 pécsi állatkert
A gyermekek, szülők és a vízilovak is várták az állatok világnapját.
Fotó: Löffler Péter

Nem ünnepelhetjük az állatokat a gondozók nélkül

Első programként medveetetés várta volna az állatbarátokat, ám sajnos a felázott talaj miatt végül nem etethették meg a macit. A látogatók ketrecen kívül nézhették, hogyan miként fogyasztja a reggelit a medve, közben érdekességeket hallhattak róla. Később vízilovak etetésével folytatódott a nap, akiknek viszont már tényleg a látogatók dobálhatták a falnivalókat. A nagyra nyílt szájukba rengeteg alma repült, a gyermekek és az állatkerti állatok legnagyobb örömére. A nap folyamán oroszlánt, krokodilt, halakat és cápákat, fókákat, szurikátákat, és bölényeket etethettek a kicsik és nagyok.

 

Tíz órától délután négyig több programon is részt vehettünk. A vadászház adott otthont a népi játékos foglalkozásoknak, illetve a Tiber méhészet jóvoltából a méhecskés kalandoknak. A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai oktató jellegű játékokkal várták a fiatalokat, akiknek bemutatták a hazai őshonos állatokat és elmondták a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat. A pécsi rendőrök is ellátogattak tizenegy és három óra között az állatkertbe, ők a kalandos állatvédelem köré fűzték a foglalkozásaikat.

Varga Tamás, a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium gyűjtemény- és nevelési vezetője elmondta hírportálunknak, hogy október 4. az állatkerti gondozókról is szól, hiszen ők a legfontosabb tényezői egy állatkertnek. A gondozóknak különleges kapcsolatot kell ápolniuk az állatokkal, ez pedig példaértékű mindenki számára. Az ő jelenlétek az állatgondozás mellett az oktatás miatt is fontos, hiszen nekik kell átadniuk az információkat az érdeklődőknek, gyakran a gyerekeknek. Kiemelte, hogy pedagógiai szerepük miatt is rendkívül hálásak minden egyes állatkertben dolgozónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában