Csigatempó

2 órája

Ház, aminek története nyúlik, mint a rétestészta!

A Pécshez csatolt, egykor önálló Hirden a helyiekben már régen megfogalmazódott az igény az iránt, hogy saját közösségi helyszínük legyen. A mindeddig meg nem valósult faluház története úgy nyúlik, mint a rétestészta: több ingatlant is kinéztek már, de mindeddig nem történt semmi. Immár a harmadik közbeszerzést írják ki a közösségi ház megépítésére.

Bóka Máté Ciprián

Nagyjából tíz évvel ezelőtt, az évtizedekkel ezelőtt Pécshez csatolt Somogy, Vasas, Hird akkori képviselője, Huba Csaba kezdett el érdemben azért dolgozni, hogy Hirden megvalósuljon a helyiek által vágyott közösségi ház – mondta kezdésként Berényi Zoltán, a Fidesz-KDNP-ÖPE 2019 óta regnáló képviselője. 

ház, közösségi ház
A közösségi ház ügyében Berényi hajtotta az önkormányzatot - Fotó: Löffler Péter

Az első elképzelés még az előző városvezetés idejére datálható: e szerint akkor egy új épületet húztak volna fel, ám a 2019 őszén érkező baloldali városvezetés végül nem ezt az irányt vitte tovább. 2020-ban először arról döntöttek, hogy inkább két ütemre bontják a projektet. Ennek az volt az oka, hogy a 90 milliós pályázati forrás mellé nem akartak adni még 46 millió forintnyi önerőt.

Minden másra volt pénz, még az 50 milliós biztosra is 

– Azóta persze mindenféle célra, például egy baráti sportbiztosra is elköltöttek 50 milliót a baloldaliak – világította meg az elmúlt öt évben regnáló városvezetők visszásságát Berényi Zoltán. – Ekkor ráadásul a közösségi ház lényege, a közös nagyterem nélkül akartak létrehozni egy faluházat, ezt eleve nem tartottuk elfogadhatónak, de a helyieknek sem tetszett. Aztán a tiltakozás ellenére úgy döntöttek, hogy mégiscsak belevágnak, de a baloldali városvezetők később lemondtak erről a projektről is. 

Majd a hirdi volt Kenderfonó ingatlanát szemelték ki helyszínnek, ami amúgy nem is lett volna elvetendő elképzelés a lakosok szerint, de itt sem tudták tető alá hozni a fejlesztést a városvezetők. Az épület átalakítását már 2021-ben Berényi Zoltán kezdeményezte, a helyi civilekkel közösen dolgoztak ki egy, Somogy, Vasas és Hird fejlesztési irányait meghatározó programot, amiben ez volt az egyik kulcsprojekt.

Döbbenetes lassúság közösségi ház ügyében

Berényi Zoltán szerint a több száz milliós fejlesztéshez az önkormányzat nem adta be időben a pályázatot, ezért inkább elkezdtek mutogatni arra a kormánypárti képviselőre, Hoppál Péterre, akinek éppenséggel érdekében állt volna az, hogy a választókörzetében ez a beruházás elinduljon. 

Mindenesetre ezek után szemelték ki azt a Hird déli részén, a Harangláb utcában található 340 négyzetméteres lakóingatlant, amelyet korábban egy arab férfi vásárolt meg családegyesítési céllal, de ez a terve kútba esett. A város 55 millióért vásárolta meg az épületet, és nagyjából 55 milliót szántak volna a felújításra. Csakhogy mindeddig nem találtak kivitelezőt a munkára. 

– Már két eljárás is sikertelen volt, mert túl szűk körben határozták meg az ajánlattételt tevők körét – emelte ki a képviselő, aki szerint már korábban is kérték, hogy nagyobb verseny legyen. De csak nemrég, a baloldali városvezetés utolsó hónapjában immár arról döntöttek, hogy harmadjára is ki írják a közbeszerzést, és jóval több vállalkozótól kérnének be ajánlatokat. Mindenesetre a most leköszönt városvezetés, Péterffy Attilával az élen, öt év alatt nem tudta megoldani a kérdést, és ez az fejlesztés is az új többségű közgyűlésre marad. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában