Ferences szakkollégium

4 órája

Lélek az ódon falak közt - új tanév kezdődött a Collegium Seraphicumban

A pécsi ferences szakkollégiumban is elindult az új tanév. A Collegium Seraphicumban folytatódnak a szerdai FerencESTek, amelyekre a külsősök is mehetnek. S a Pécsi Tudományegyetemmel is szorosabbra fűzik az együttműködést.

Tóth Viktória

„Pécs város központjához közel, a történelmi belváros szélén, a ferences templom közvetlen szomszédságában egy ódon, már-már titokzatos épület áll. Nagy, robosztus falai nem hivalkodóak, de mégis felkeltik az ember kíváncsiságát. A főbejáraton belépve, hirtelen nyugodtság és csönd váltja fel a belvárosi nyüzsgést. A hosszú, labirintusszerű folyosók és boltívek a régi idők ferences szerzeteseinek mindennapjairól mesélnek, míg a szembejövő fiatal mosolygó arcok a fiatalságot és a vidámságot tükrözik.” - áll a Collegium Seraphicum megújult honlapján.

Collegium Seraphicum, szakkolégium, ferences
A Collegium Seraphicum 2024/2025-ös diákjai
Fotó: Dobosiné Rizmayer Rita

A szakkollégiumban is elindult az új tanév, Dobosiné Rizmayer Rita igazgató avatta be hírportálunkat ennek részleteibe. A szorgalmi időszak a Veni Sancte szentmisével kezdődik, és a Te Deummal zárul. A rendalapító Assisi Szent Ferenc ünnepeit is megtartják, s az egyházi évkör nagyobb ünnepeit is. A tanév során egy alkalommal tartanak lelkigyakorlatot is. Most, október 4-én Szent Ferenc ünnepén, ami nem véletlenül esik egybe az állatok világnapjával, a Collegium Seraphicum - igazi ferences lelkülettel - örökbe fogadta az állatkert barnamedvéjét, Nikolajt.

– Az elmúlt évben sok programunk volt, járt nálunk a megyés püspök, közös véradás és újraélesztési előadás is volt és felállítottuk a Diákbizottságot is, csak hogy néhány dolgot említsek

 – kezdte az igazgatónő. 

A szakkollégiummá válásnak az első lépcsőfokaként az elmúlt tanév során, szerdánként FerencEsteket szerveztek, így a diákok szellemileg is művelhették magunkat a kollégium falain belül. Ez idén szeptembertől is folytatódik.

– Havi bontásban, folytatólagos tematikában négy főbb különböző téma köré csoportosítjuk a meghívott előadókat. Érkeznek fiatal ferences szerzetesek, folytatódik a párkapcsolati és az önismereti műhely, az „Arcok” keretében pedig idén főként PTE-s dékánok adnak majd elő, illetve Böjte Csaba is velünk lesz. Az előadásokat interaktív blokk zárja, ahol lehetőség van kérdésfeltevésre, interdiszciplináris vitára, esetleg egyéni véleményformálásra

 – mondta Dobosiné Rizmayer Rita.

Idén szeptembertől a szakkollégistáknak már félévenként egy tanegységet is el kell végezniük. Három témából választhattak, ezek a következők: vitakultúra, bevezetés a vallástudományba, dinamikus aktív jelenlét. Ezekért campuskreditet is kapnak.

Collegium Seraphicum, szakkolégium, ferences
A Collegium Seraphicum örökbe fogadta Nikolájt
Fotó: Dobosiné Rizmayer Rita

A Collegium Seraphicum lakói

Az idei tanévben 89 PTE-s diák él a kollégiumban, többek között orvos, jogász, gyógytornász, dietetikus, informatika és marketing szakos diákok. Az egyetemisták szakkollégista vagy albérlő státuszban is élhetnek az intézményben. A kollégiumi díj ennek függvényében változik. Állami ösztöndíjas diák esetén a szakkollégista havi díja 38.500, az albérlőé 48.500 forint (ám ezek a 2023/2024-es tanévben jelentősen csökkentek a MOL Új Európa Alap támogatásának köszönhetően, a lakhatási támogatás idén is várható a MOL és a PTE EHÖK által).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában