Folyamatosan elérhető a szolgálat

2024.09.10. 13:40

Megelőzhető az öngyilkosság, mindig van segítség, figyeljünk egymásra

Szeptember 10. az Öngyilkosság-megelőzés Világnapja. Ezen a napon emlékezünk azokra, akik öngyilkosság következtében haltak meg, és hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az öngyilkosság megelőzhető. A krízishelyzetek kezelésére világszerte telefonos lelkisegély szolgálatok jöttek létre - az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi tagszolgálata is ezért dolgozik, és most önkéntes telefonos segítőket toboroz.

Wald Kata

Fotó: Zantleitner Ingrid

Szeptember 10. az Öngyilkosság-megelőzés Világnapja. Ezen a napon emlékezünk azokra, akik öngyilkosság következtében haltak meg, és hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az öngyilkosság megelőzhető, illetve annak fontosságára, hogy időben segítséget kapjanak a végzetes gondolatokkal küzdők.

A 2020-as adatok szerint az Európai Unió tagállamai közül Litvánia után Magyarország a második a befejezett öngyilkosságok tekintetében, ez azt jelenti, hogy 100 ezer lakosra vetítve 17,1 fő követ el öngyilkosságot. 

1985 óta csökkenés mutatkozik a szuicid cselekedetek számában, de a 2020-as statisztika 10%-os emelkedést mutatott az előző időszakhoz képest, különösen a férfiak tekintetében. Magyarország különböző területein is eltérő az öngyilkosságok száma: Kelet-Magyarország, Dél-Alföld veszélyeztetettebb, míg Nyugat-Magyarországon az országos átlag alatt van az ilyen módon elhunytak száma. A pszichés betegségek, a függőség, a fájdalmakkal járó krónikus betegségek, az 55 feletti életkor, a férfi nem és a korábbi szuicid kísérletek, a krízis és a magány rizikófaktornak számítanak.

- A végzetes döntések megelőzésére, a krízishelyzetek kezelésére világszerte telefonos lelkisegély szolgálatok jöttek létre, melyek azt hirdetik, hogy mielőtt kárt tenne valaki magában, telefonáljon, kérjen segítséget! - hívja fel a figyelmet Székely Zsuzsanna, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány elnöke. - Hazánkban 24 órás segítség kérhető a 116 123 telefonszámon a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségétől, és vannak célcsoportokra specializálódott szolgálatok is. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 137 00 számon hívható hétköznapokon 17-21 óra között, a Kék Vonalat 25 év alattiak kereshetik a 116 11 számon, a DélUtán Telefonszolgálatot 40 év felettiek érhetik el a 137 77 telefonszámon. Mindegyik szolgálat ingyenesen elérhető, képzett önkéntesek segítenek, a hívó is és az ügyeletes is névtelenségét megőrizve beszélhet, a segítőket titoktartás köti - részletezte az alapítvány elnöke.

Székely Zsuzsanna hangsúlyozta, szomorú tény, hogy a 25 év alattiak körében az öngyilkosságok száma nem mutat csökkenést, a korosztályban ez a vezető halálokok egyike, hetente két fiatal vet véget az életének. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi tagszolgálata is a megelőzésért dolgozik, és most önkéntes telefonos segítőket toboroz, akik fogadják a krízisben lévők, problémával küzdők hívásait. A tagszolgálatot működtető Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány olyan 18-65 év közötti érettségizett urak és hölgyek jelentkezését várja, akik éreznek elég lelki erőt magukban ehhez a tevékenységhez. Az önkéntes munkát egy 100 órás képzés előzi meg, melyet a Belső Lépés Mentálhigiénés Műhely tart hétköznap esténként és néhány szombati napon, hogy a főállásban dolgozók és egyetemisták is részt tudjanak venni, ha csatlakoznának egy sokszínű, elhivatott segítő csapathoz. 

Jelentkezni szeptember 22-ig lehet a [email protected] címen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában