Egy kilométert kell kerülni

2024.09.15. 17:30

Kérik vissza a helyiek a Covid idején lezárt átjárót

Meglehetősen egyedi ügyben tartottak lakossági fórumot Pécsett. A József Attila út és a Hungária utca között található területen élők ugyanis szeretnék elérni, hogy újra megnyissák azt a több mint negyven éve általuk használt, a klinika Rákóczi úti telephelyének udvarán átvezető átjárót, amelyet az egyetem a koronavírus-járvány elején lezárt és azóta sem nyitott meg.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

A nem mindennapi lakossági kezdeményezésről a városrész júniusban megválasztott önkormányzati képviselője, Barkóczi Csaba számolt be a közösségi oldalán, ismertetve az ügy várostörténeti érdekességeket is tartalmazó előzményeit.

A pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot nyert képviselő felidézte, hogy egykor a Szendrey Júlia utca kötötte össze Pécs két történelmi városrészét: Ispitaalját és belvárost. Később azonban, valamikor az 1980-as évek környékén – a megyei kórház bővítésével, egy új épületszárny kialakításával gyakorlatilag kettévágták az utcát, azzal a megállapodással, hogy a környéken élők a kórház udvarán keresztül érhetik el a Kórház teret és a belváros felől érkezők Ispitaalja azon utcáit, amelyek a József Attila út és a Hungária út között fekszenek – ismertette a nemzeti oldal politikusa.

Barkóczi Csaba úgy folytatta, hogy 2020 elején, a koronavírus-járvány kezdetén a Pécsi Tudományegyetem lezáratta a megyei kórház Szendrey Júlia utca felőli kapuját. Így a környező utcákban élők számára megszűnt az átjárás a történelmi belváros felé az egészségügyi intézmény udvarán keresztül. Ez az állapot annak ellenére is fennmaradt, hogy a járványhelyzet több mint két évvel ezelőtt, 2022. június 1-től véget ért – hívta fel a figyelmet a megválasztott képviselő.

Mint hangsúlyozta, ennek eredményeként a Szendrey Júlia utcai kaputól a Kórház térig számított alig 140 méteres távolságot az ott lakóknak csaknem egy kilométeres kerülővel kell ma megtenniük.

Ezért több lakó azzal a kéréssel fordult hozzám, mint Ispitaalja megválasztott önkormányzati képviselőjéhez, hogy segítsek elérni az egyetemnél (…) az udvar megnyitását az itt élők előtt, akik így könnyebben tudnának bejutni a belvárosba, valamint a Kórház téri buszmegállókhoz 

– írta Facebook-oldalán Barkóczi Csaba.

A képviselő jelezte, hogy a lakossági fórumon, a Szendrey Júlia utcai kapunál, átbeszélték a lehetséges megoldási javaslatokat. Barkóczi Csaba úgy látja, hogy az ügy megoldása a Hullámfürdőbe látogatni szándékozók részére is segítség lehet, miután sok vendég helyi járattal a Kórház térre érkezve szintén óriásit kénytelen kerülni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában