Móricz Zsigmond tér: Barkóczi szerint új stratégia kell

2024.09.10. 20:00

Hiába a kamerák, a térkőbe rögzített padokat is kitépik a rongálók

Korábbi, a pécsi Móricz Zsigmond téren tapasztalható kaotikus állapotokról beszámoló cikkünk megjelenése óta úgy fest, tovább romlott a helyzet az igen forgalmas területen. A városrész megválasztott képviselője már a közterület-felügyelet felelősségét is felvetette az ottani folyamatos rongálások miatt, hiszen hiába vannak kamerák, még a térkőbe rögzített padokat is kitépik.

Bama.hu

Pécs 9-es számú egyéni választókörzetében a júniusi helyhatósági választáson a pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot nyert Barkóczi Csaba már augusztus végén – mint lapunk beszámolt róla - átfogót helyreállítási munkálatok elvégzésére kérte a városüzemeltetési társaságot mondván, nem hajlandó tovább tűrni azokat a kaotikus viszonyokat, amelyek a Móricz Zsigmond téri parkban, más néven Domus-parkban tapasztalhatóak. Hiszen hiába a kamerák, még a térkőbe rögzített padokat is kitépik a helyéről.

rongálók, padok, hiába
Hiába a kamerák, a térkőbe rögzített padokat is kitépik a rongálók.
Fotó: Laufer László

Álláspontja szerint a helyükről elmozdított és a téren szanaszét hányt, sok esetben megrongált köztéri padok visszaállítása mellett a játékelemekről a graffitik és firkák eltüntetése, valamint a több helyen kidőlt játszótéri kerítés helyrehozása és lefestése csak az első lépések a rendezettség helyreállításához.

Egyúttal úgy vélte, a park esztétikusságának megteremtése ennél többet is kívánna, részben azért is, mert annak elhelyezkedése miatt, a vásárcsarnok, a távolsági buszvégállomás és főpályaudvar közelsége okán azt nemcsak a városrész lakó használják.

Augusztus végén megjelent cikkünkhöz képest a helyzet változatlannak tűnik, mondhatni tovább romlott: napi gyakorisággal történik a rengeteg károkozás, rongálás a területen, továbbá gyakran fogadja szemét és rendetlenség a térre érkezőket. Lapunk részére is érkeztek jelzések, amelyekben olvasóink a többi között az ott rendszeresen eldobált injekciós tűket, valamint a transzformátor mögött „működő” rögtönzött vécét kifogásolták.

Hiába a kamerák, rengeteg a kár

Barkóczi Csaba a fentiekkel kapcsolatban kiemelte: a városrészben élőkhöz hasonlóan ő sem érti, hogy a parkban amelyet két térfigyelő kamera pásztázik 0-24 órában, miként fordulhat elő ennyi károkozás, szemetelés. 

„A területet védeni hivatott Pécsi Közterület-felügyelet sok más ügy mellett ezen kérdéskör kapcsán is magyarázattal tartozik a pécsieknek és az Ispitaalján élőknek” – fogalmazott a nemzeti oldal politikusa.

A megválasztott képviselő szerint azt is fontos tudni, hogy a Biokom korábban próbálkozott a padoknak a térkőbe történő rögzítésével, de azt rongálók a térkövekkel együtt kiszedték. Majd – folytatta - próbálkoztak kiemelt kerti szegélyt építeni és ahhoz rögzíteni a padokat, de akkor magát a kiemelt kerti szegélyt törték el a pad rángatásával.

Barkóczi Csaba leszögezte: egy új stratégiát kell kialakítani annak érdekében, hogy a Móricz Zsigmond téri park egy sokkal kulturáltabb, élhetőbb és biztonságosabb közösségi tere legyen a városnak. „Sőt ékköve Pécs Ispitaalja városrészének, amely méltó módon fogadja a városunkba több irányból busszal, vagy vasúton érkezőket” – fűzte hozzá a képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában