A béke a középpontban

2024.09.12. 12:07

Indul az Ars Sacra fesztivál

Szeptember 13-án, pénteken délelőtt startol a Pécsi Egyházmegyében az Ars Sacra Fesztivál, amelynek során egy héten keresztül szakrális töltetű, ingyenesen látogatható kulturális programok sora várja az érdeklődőket.

Wald Kata

Rengeteg izgalmas rendezvénnyel készülnek

Fotó: Laufer László

Az Ars Sacra országos összművészeti programsorozatot immár 18. alkalommal rendezik meg hazánkban. Az idei év mottója: „Az igazság békét teremt!” - a hitből született Európa vágyott békéjét állítja középpontba a fesztivál.

- Baranyában a rendezvénysorozat szeptember 13-án, 11 órakor a Dóm Kőtárban, az „Ideje a kő összeszedésének” címet viselő kerekasztal-beszélgetéssel indul, ahol a székesegyház egykori faragványa és azok jelenkori bemutatása kerül a fókuszba - adta hírül a Pécsi Egyházmegyei Hivatal. - A Dóm Kőtár megnyitásának 20. évfordulója alkalmából szervezett beszélgetés meghívott vendégei azok a szakemberek lesznek, akik részt vettek a kiállítás létrehozásában, illetve kutatóként foglalkoznak az itt bemutatott emlékekkel - közölték. 

Szeptember 14-én 16 órára a 6-10 éves gyerekeket várja a Dóm Kőtár, a  Gülüszemek, malacorrok című múzeumpedagógiai foglalkozásra. Ugyanitt szeptember 16-án, hétfőn 16.30-tól tárlatvezetéssel lesznek megtekinthetők a pécsi székesegyház románkori kőfaragványai. Szeptember 22-én, vasárnap 16 órától Kő-fejtő Múzeumi foglalkozást tartanak minden korosztálynak, ahol interaktív módon lesz a Dóm Kőtár kiállításának anyaga megismerhető. 

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal közlése szerint a Dóm Kőtár az Ars Sacra Fesztivál idején, szeptember 14-15. és 21-22-én 9-től 17 óráig ingyenesen látogatható.

További pécsi programként szeptember 18-án, szerdán 19 órai kezdettel a fiatal pécsi orgonisták adnak hangversenyt a székesegyházban. 

Szeptember 20-án és 21-én 14 órai kezdettel az Egyházmegyei Levéltár is várja a látogatókat, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban ugyanezeken a napokon 15 órától tartanak épületbejárással egybekötött könyvtárbemutatót.  

A Havi-hegyi templomban szeptember 15-én a 16 órakor kezdődő szentmise után Györkő Éva, a Havi-hegyért Egyesület elnöke mutatja be a Havas Boldogasszony templomot 17 órától, horvát egyházi énekek kíséretében. .

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán szeptember 19-én Vargyas Ildikó "Virágos keresztúton" című kiállítása lesz megtekinthető, szeptember 20-án a Pálos templom éjszakai sétára várja az érdeklődőket. 

A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya is egyedülálló programot kínál - szeptember 19-én 17 órakor a Sárközi gyöngymunkák című könyv bemutatójára kerül sor az alkotók részvételével, illetve sárközi gyöngygallérokat bemutató alkalmi tárlat nyílik. 

A kisebb települések is készülnek programokkal

Baranya kisebb települései is különleges programokkal készülnek az Ars Sacra fesztiválra: Bátán, a Szent Vér kegyhelyen szeptember 14-én 14 órakor nyílik "A Szent Vér hagyománya a népművészetben - A bátai hímes tojás" című kiállítás, amely a hímes tojás készítésének módját, változatos díszítésvilágát mutatja be.

A siklósbodonyi Szent Kereszt felmagasztalása templomban, szeptember 15-én, az ünnepi szentmise előtt a hagyományos vásárt idéző hangulat várja az érdeklődőket a templomkertben, majd Kurucz Réka néprajzkutató tart előadást. Az eseményt hagyományőrző szőlőhegyi kirándulás zárja. 

A Bólyi Római Katolikus Plébániatemplom Szeretetre hívogató zenés-verses esttel készül a fesztiválra, amit szeptember 18-án 18 órai kezdettel tartanak.

Zengővárkonyban a Szalma-Kincs-Tár Gyűjtemény Lélekmadarak búzából címmel szeptember 22-én szervez programot - a Balti országokban, hagyományosan családi ünnepekre készített lélekmadarakból láthatnak válogatást szeptember 22-én 10 és 16 óra között a vendégek, illetve készíthetnek hasonló alkotásokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában