Tizenhat tonna

2024.09.13. 14:00

Eladja a lecserélt aknafedlapokat a pécsi önkormányzat

Tizenhat tonna fémhulladékot, a baranyai vármegyeszékhelyen végzett útfelújítások során cserélt aknafedlapokat, rácsokat és egyéb fém tartozékokat ad el a pécsi önkormányzat a saját cégének, a Biokomnak, csaknem egymillió forint értékben – derült ki egy nemrég közzétett polgármesteri határozatból.

Bama.hu

Fotó: Matey István

A  polgármester azt írta, hogy a Biokom Nkft. közfeladat-ellátási szerződés keretében az önkormányzati kezelésben lévő utakon mint üzemeltető cseréli az aknafedlapokat, a rácsokat, továbbá egyéb „az utak működését támogató fém tartozékokat”.  A lecserélt, használhatatlanná vált fémhulladék a városüzemeltetési társaság birtokában van, a tárolásról ugyancsak a Biokom gondoskodik, azonban annak tulajdonosa a pécsi önkormányzat.

A városvezetői dokumentum emlékeztetett rá: az önkormányzat még 2022 novemberében kötött szerződést saját városüzemeltetési cégével azért, hogy az így keletkezett fémhulladékot a Biokom időközönként megvásárolhassa.

A határozat megfogalmazása szerint a polgármester úgy döntött, hogy ennek keretében most 16 tonna használhatatlanná vált fémhulladékot ad el a társaságnak kilogrammonkénti 60 forintos áron, ami összesen 960 ezer forintos összeget jelent. A dokumentum arra nem tér ki, hogy a városüzemeltetési cég vajon mihez kezd majd ezzel a fémmennyiséggel.

Szerkesztőségünk utánajárt annak is, hogy a baranyai megyeszékhelyen három cég foglalkozik fémhulladék átvételével: az egyik közülük két, a belvároshoz közeli telephellyel rendelkezik. Egy másik ilyen társaság, amely a MOHU erre vonatkozó listájában is szerepel, a Cserkút-platónál üzemel, a harmadik cég pedig jelenleg a városközponttól keletre található.

Egyes cégek részletes árlistát tettek közzé a honlapjukon, amelyeken a különféle anyagú és típusú fémhulladékok tarifáját tartalmazza. Ebből kiderült, hogy a vasöntvénynek minősülő ankafedlapok és rácsok kilónkénti ára a piacon 70 forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában