Pintér-kert

2024.09.07. 11:00

Csodálatos növényekben gyönyörködhetünk

A Mecsek lábánál élve csodálatos növényvilág rejtőzik a közvetlen környezetünkben. Ezt mutatja be a pécsi Pintér-kert, amit minden hónap első péntekén szervezett séta keretén belül körbe is járhatunk. Az első őszi alkalomra ellátogattunk, hogy megtudjuk: milyen ősszel az arborétum.

Jusztin Levente

Nagy élményt ígér mindenkinek egy látogatás a pécsi Pintér-kertben

Fotó: Löffler Péter

Túránk elején megtudtuk, hogy a Pintér-kert Pintér János pécsi nyugalmazott banktisztviselőről kapta nevét, mivel korábban az ő birtoka volt ez. Az 1920-as években ő kezdte el benépesíteni különféle növényekkel a kertet, mivel nagyon szerette a botanikát. Gyakran utazott Tirolba, ahol látva a rengeteg örökzöldet, beleszeretett a fenyőfákba – ezért is láthatunk belőlük sokat a kertben. 

Pintér János 1933-ig folyamatosan bővítette a növényállományt, halála után felesége folytatta ezt. Mivel a hölgy szembetegséggel küzdött, a Vakok Intézete segített a kert körüli további teendőkben. Az ötvenes években viszont a területet elhanyagolták, így a természet visszahódította a részt: újra megjelentek a Mecsekre jellemző növények, virágok. Azóta a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, és így tájvédelem alatt áll.

A Pintér-kert növényzete ősszel is tartogat érdekességeket

A legtöbb növény tavasszal különféle színes formában pompázik, és látványos képet mutat. Rengeteg növény ősszel hozza a termését, mint például a szúrós csodabogyó, ami valóban ilyenkor a legszebb. A hazánkban védett cserjén piros bogyók bújnak elő, a „csoda” jelzőt pedig a levélszerű szárképletei miatt kapta – ezeket fillokládiumoknak hívják. A szúrós csodabogyót a Mecsekben és a Villányi-hegységben is megtaláljuk, amit rengetegszer használnak esküvői fotózáshoz. Büszkén mesélték az ott dolgozók, hogy folyamatosan bővül az állomány. Ennek köszönhetően az egyre melegebb időjárás miatt már az olajfák is életben maradnak nálunk. A mediterrán vidékeken decemberig folyamatosan hozza a friss hajtásokat, évek múlva hasonlóra lehet nálunk is számítani. Szűkebb hazánkban megélnek az olajfák, de méretük korántsem hasonlítható össze a déli országokban élőkével. Ennek ellenére hoznak olivabogyókat, és olivaolajat is lehet készíteni ezekből. 

Szó esett a bánáti bazsarózsáról is, amely egy fokozottan védett növény. Igazi mecseki különlegességnek számít, hiszen a világállomány 95%-a nálunk a Hármas-hegy és a Zengő térségében található. A borsószerű terméséről elhíresült júdásfát is megtekinthetjük a túra során. A díszfa fölfelé törekedő ágait kiválóan lehet metszeni, így ideális bármilyen kertbe. A szárazságot kiválóan bírja, Olaszországban és Horvátországban is sokat találni. A gyönyörű kertben található még egy kilátó is, ahonnan tiszta időben gyönyörködhetünk a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában