Döbbenet

2024.09.15. 20:00

Már megint mit művelnek Pécsen?

Hiába már csak pár hete van vissza a regnáló, Gyurcsány Ferenc-féle baloldali városvezetésnek, mégis olyan lépésekre készülnek, amelyek erős átalakításokat hoznának magukkal. Nemcsak a malacos botrányba keveredett közteresek szervezeti szabályzatát írnák át, hanem a polgármesteri hivatalét is. Közben pedig durva osztogatásba kezdtek, milliárdokat talicskáznak ki a városháza kasszájából.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A 2025-ös költségvetés elfogadását úgy tűnik, hogy mégsem merték napirendre tűzni a baloldali önkormányzatnál, hiszen az utolsó, kedden esedékes közgyűlés napirendjei közé előzetesen nem került fel a téma. Az októberben vélhetően a posztjáról távozó alpolgármester, Ruzsa Csaba ugyan ezt a lehetőséget meglebegtette nemrég, de vélhetően megszondáztathatták a témát, ezért inkább visszakoztak az ügyben. Már csak azért is lehet így, mert a közgyűlésben a legtöbb helyet megszerző nemzeti oldal részéről elhangzott, hogy ha ez megtörténik, akkor amint lehet, akkor módosítják, vagy pedig visszavonják ezt a büdzsét.

A Gyurcsány Ferenchez hű, az utolsó heteit töltő regnáló városvezető koalíció most azonban más trükkre szánhatta el magát a forrásaink szerint. A keddi ülés egyik napirendje ugyanis  a "polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatának módosítása, valamint létszámbővítése". Több forrásból is úgy értesültünk, hogy több tucatnyi dolgozó felvételét akarja elérni a baloldal, a hivatalba menekítenék a politikailag megbízható kádereiket, akár olyan magyarázattal, hogy összefogottabb lesz az önkormányzati céges beszerzés, hatékonyabb lesz a hivatal. A lépésnek azonban az lenne a lényege, hogy később, amennyiben a következő közgyűlés a létszámbővítést feleslegesnek ítélné meg – mert valószínűleg az is –, és az eredeti állapotot visszaállítaná, akkor már a polgármester és holdudvara válogathatná ki azokat, akiket meg akarnak tartani – ezzel tehát kicserélhetnék a hivatali gárdát. A jogszabályok szerint a polgármester a jegyző munkáltatója,  jegyző pedig a hivatali dolgozóké – ezt a lehetőséget próbálják kihasználni most az utolsó pillanatban Péterffyék. 

Menekítenék a kádereiket

Ez az előterjesztés elvileg nem pótlólagos, kész lehet már, de a hét végén, vasárnap délig nem láttuk nyomát a hivatalos honlapon. A városi önkormányzati propagandalapban Ruzsa Csaba, még regnáló baloldali alpolgármester azt állította, hogy 28 személyt akarnak felvenni a városházára. Köztük vannak azok a propagandisták, akiket így akarnak átmenteni Péterffy Attila mellé a városházára, hogy házon belül tudják folytatni a baloldali kampánytevékenységüket. Csak ez utóbbi ötlet a pécsieknek 100 millió forintjába kerül. 

Nemcsak erre kell, a haver vezérnek is megy a pénz

A baloldali propagandisták megmentése mellett jut pénz még a PSN Zrt.-nek a tervek szerint. Az idén már 700 milliót megkapott a vállalat, most még 630 milliót kaphat. A történet pikantériája, hogy a PSN Zrt.-t az a Máté János vezeti, akinek a magáncégén keresztül kiadott  szocialista lapjában pécsi képviselőket támadtak meg, sőt érdekesség, hogy a sokak szerint a baloldali fellegvárnak számító, nemrég a bezárását bejelentő Capri cukrászdát működtető cég hivatalos email címe is megegyezik a PSN Zrt. vezérének emailjével. 

Csak dobálják a milliárdokat

A Tüke Busznak pedig egészen döbbenetes összeget, 1,5 milliárdot akarnak utalni még az év hátralévő néhány hónapjában, 1,3 milliárdot kaphat a Pécsi Ellátó Központ és jutna még 80 millió a Bóbita Bábszínháznak és 30 millió a pécsi állatkertnek. 

A Pécsi Vagyonhasznosító esetében már bevallottan is csak az utolsó pillanatban akarják nyilvánosságra hozni azt, hogy mire készülnek a cégnél, ennél a vállalatnál pótlólagos előterjesztés alapján derülhet ki, hogy mit művelnének.  

Szűkíteni akarják a mozgásteret

A kasszakiürítés mögött az állhat, hogy az utolsó pillanatokban is biztosítani szeretnék azt, hogy az új közgyűlés mozgásterét minél inkább szűkítsék, hogy ezzel gátolják meg a pécsi választók többségi akaratát. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában