Komolyan veszik az energiaválságot

2024.07.27. 07:00

Őri László: 1,2 milliárddal több jut energetikai fejlesztésekre Baranyában

Az előző fejlesztési ciklushoz képest, a mostani – 2021-től 2027-ig tartó - időszakban 1,2 milliárd forinttal több, összesen 6,8 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre Baranyában az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények energetikai korszerűsítésére – mondta el lapunknak a vármegyei önkormányzat elnöke.

Balikó Gergely

Őri László a Dunántúli Naplónak hangsúlyozta: a forrásnövekedés azt jelzi, hogy mind a magyar kormány, mind pedig a Baranya Vármegyei Önkormányzat kiemelten kezeli az energetikai fejlesztéseket. Az energiakrízis megmutatta, hogy az egyik legfontosabb, leginkább előremutató beruházás az energiaköltségek csökkentését és kevesebb energia felhasználását eredményező fejlesztése – részletezte a nemzeti oldal politikusa.

A vármegyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta: 

Baranyában a TOP Plusz program pályázati felhívásának keretében mintegy 6,8 milliárd forintból nyílik lehetőség önkormányzati, köztulajdonban lévő épületek energetikai felújítására, korszerűsítésére 2021 és 2027 között.

Tájékoztatása szerint ezek a fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy a települések kasszájában több pénz maradjon, hiszen az önkormányzatoknak a beruházások után kevesebbet kell a rezsire költeniük és több forrás marad a települések számára fontos fejlesztési célok és programok megvalósítására.

Mint Őri László kiemelte, az energiaválság megmutatta, hogy a települések számára mekkora terhet tud jelenteni az energiaárak megugrása. 

Ezekkel a beruházásokkal azt szeretnénk elérni, hogy többet ne kerüljenek ilyen nehéz helyzetbe

 – fogalmazott.

A vármegyei önkormányzat elnöke az ilyen típusú fejlesztésekre példaként hozta fel a görcsönyi és a bakonyai művelődési házban a közelmúltban, összesen több mint 120 millió forintból, százszázalékos támogatásintenzitás mellett megvalósított modernizációkat.

A görcsönyi Hársfa utca 31. szám alatti művelődési ház komplex energiahatékonyságát célzó felújításának és fejlesztésének hosszú távú célja az intézmény működési költségének csökkentése, továbbá a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés elősegítése – derült ki a fejlesztést részletező írásos összegzésből.

A modernizáció keretében kicserélték, korszerűsítették a külső nyílászárókat, napelemes rendszert is telepítettek 62,7 millió forintból – írták. Ugyanilyen fejlesztések történtek a bakonyai művelődési házban 59,1 millió forintból, ott azonban a munkálatok kiterjedtek a fűtési rendszer cseréjére is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában