Latorcai Csaba beszélt Pécsett

3 órája

Versenyképes járások: államtitkár tartott tájékoztatót a baranyai polgármestereknek

A települések helyi iparűzési adója egy részének járási szétosztásáról, azaz a versenyképes járások programról tartott fórumot Pécsett baranyai polgármestereknek Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Baranya Vármegyei Kormányhivatal dísztermében.

Bama.hu

Pécsen a Baranya Vármegyei Kormányhivatal dísztermében tartott tájékoztató előadást dr. Latorcai Csaba, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettese Versenyképes Járások program keretén belül, előtte Dr. Horváth Zoltán tájékoztatta a megjelent polgármestereket.

Fotó: KL

A versenyképes járások program lényege, hogy a következő évtől kezdve az iparűzési adó egy részét újraosztanák a kevésbé tehetős önkormányzatok között.

versenyképes járások
Versenyképes járások - Latorcai Csaba. Forrás: az államtitkár FB-oldala.

„Azt szeretnénk, hogyha gyorsan, hatékonyan tudnánk önöknek segítséget nyújtani, de azt, hogy mi jelenti önöknek a segítséget, mi jelent az adott járásban valódi versenyképességet, valódi versenyelőnyt azt önök tudják meghatározni” – így összegezte Latorcai Csaba a program célkitűzéseit mintegy százfős hallgatóságának.

A versenyképes járásokért

Ennek részleteiről az államtitkár kifejtette: a cél, hogy az Európai Unió által megtermelt GDP átlagának száz százalékát elérje a magyarországi járásokban megtermelt GDP. Példaként említette, hogy Budapest már 2013-ban lényegesen az uniós átlag felett teljesített e tekintetben, ugyanakkor Magyarország térségeinek nagy része még felzárkózásra szorult, amely folyamatot megállították, majd megfordították, ám egyes helyeken még mindig látszik „felzárkózási szükségesség” – mondta majd úgy fogalmazott: „hol máshol, mint Baranyában”.

Ismertetése szerint országosan két gyűrűben szükséges a felzárkóztatás: az ország peremén található járásokban, valamint az úgynevezett „belső perifériákon”, tehét azon járásokban amelyek jellemzője, hogy több, nem ritkán három vármegye határán találhatóak.

Versenyképesség: a Dél-Dunántúl következik

Régiónkra térve kijelentette: most a Dél-Dunántúl kell hogy az országos fejlesztés fókuszába kerüljön. Latorcai Csaba közölte: a kormány azt a döntést hozta, hogy a jövő évi helyi iparűzési-adó többletet járási célú fejlesztésekre kívánja visszaadni az önkormányzatoknak. „Szűnjenek meg a pontszerű fejlesztések”, működjenek együtt a települések, az önkormányzatok, a polgármesterek – hangoztatta az államtitkár, aki célként jelölte meg, hogy egymástól öt kilométeres távolságban ne épüljenek ugyanolyan szolgáltatóintézmények, ha nincs azokra feltétlenül szükség.

A program keretéből jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut. A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami a helyi iparűzési adó többleteként megjelent, ugyanakkor ha ez a többlet az évi 250 millió forintot nem éri el, akkor a költségvetés kiegészíti azt. A projekt kidolgozására és a pályáztatás menetének lebonyolítására úgynevezett járási fejlesztési fórumok jönnek létre. Azok vezetői a járásszékhelyi polgármesterek lesznek, tagjai pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei.

Versenyképes járások: ez lesz a menetrend

Latorcai Csaba kitért arra is, hogy a kormány márciusban írja ki a program pályázatait, majd várhatóan július közepétől ki is utalja a forrásokat, így a projekt keretében tervezett fejlesztések munkálatai jövő ősszel már el is indulhatnak.

A pécsi eseményen az önkormányzatok vezetői is kérdezhették az államtitkár, mások mellett Villány, Sellye, Siklós és Mohács polgármestere is így tett, akik felvetéseire válaszolva Latorcai Csaba a többi között elmondta, hogy 2025-ös „tesztüzem” után 2026-ban a mostani források többszöröse is elérhetővé válhat. Az államtitkár arra biztatta a településvezetőket, hogy olyan projekteket valósítsanak meg a program kereteiből, amelyek kiszorultak a TOP Pluszból.

Részletezése szerint ilyenek lehetnek az alapinfrastruktúra-fejlesztések, karbantartások, valamint a közszolgáltatások fejlesztései is. Továbbá a kormány mérlegeli, hogy megnyissák a lehetőséget a térségi közszolgáltatások működési költségeinek támogatására is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában