2 órája
A dió sokáig friss marad, megfelelő tárolással
A dió szezonja megkezdődött - sokan már a karácsonyi készülődés jegyében vásárolják a csonthéjast, főként a bejgli készítéséhez. A dió sokáig eltartható, a megfelelő tárolási körülmények azonban ehhez elengedhetetlenek.
A héjas dió tovább friss marad, a megpucolt viszont sokkal kényelmesebben tárolható, előnye továbbá, hogy azonnal fogyasztható.
Ha zárt zacskóban vásároljuk, akkor fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény vagy magas páratartalom. Fontos tudni, hogy a dió melegben tárolva gyorsabban megromlik - ne tegyük semmiképp például fűtőtest közelébe. Ha pedig a zacskót kinyitjuk, és nem használjuk fel a teljes mennyiséget, tegyük a maradékot légmentesen záródó dobozba - így a dió szobahőmérsékleten akár három hónapig is eláll. Ha viszont a levegőn marad, elkezd veszíteni frissességéből, és romlani kezd. Ha pedig edénybe tesszük, de azt nem zárjuk le megfelelően, akkor gyorsan megavasodnak.
A dió csomagolását is érintik a változások
Fontos tudni azt is hogy a diófélék esetében - a szárított gyümölcsökhöz hasonlóan - változnak az értékestésre vonatkozó szabályok - eszerint 2025. január 1-jétől a termékek csomagolásán kötelező a származási országot is jelölni. Az előírás az Eurostat adatai alapján legnagyobb értékben forgalmazott termékeket érinti: például dió, mogyoró, mandula, gesztenye, pisztácia, szárított citrusfélék, aszalt szilva, egyes keverékek.
A vevők félrevezetésének megelőzése érdekében, a kötelező jelölési információknak még a vásárlás előtt a fogyasztó rendelkezésére kell állniuk, és ez a távértékesítésre is vonatkozik, ahol a tapasztalatok szerint fennáll a csalás veszélye.