Tudatos viselkedés

3 órája

Koronavírus: akár több hullám is várhat ránk

Baranyában is folyamatosan emelkedik a COVID-os esetek száma. A koronavírussal kapcsolatos hírek mellett néhány hete megjelentek információk a Marburg-vírusról is. Dr. Kemenesi Gábor virológus segített eligazodni a témában.

Tóth Viktória

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elérhető, legfrissebb információi alapján a 40. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos szinten (többek között Pécsen is) emelkedést mutatott. A COVID-19 esetszámok emelkedése várható a közeljövőben is. Kemenesi Gábor biológust, víruskutatót, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjét kérdeztük a koronavírusról, a Marburg-vírusról, s egyéb aktualitásokról.

koronavírus, virológus, Kemenesi Gábor
Kemenesi Gábor, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, a koronavírus téma szakértője
Fotó: MW

Megjelent a magyar sajtóban is a hír a Marburg-vírussal kapcsolatban. Mivel Afrika egyes részein egyre nagyobb méreteket ölt a fertőzés, van rá esély, hogy eljut Európába is?

Egy afrikai járványról van szó, az ott betegekkel érintkező és onnan hazautazók jelentkezhetnek behurcolt esetként, de a járvány mostani helyzetéből kiindulva erre igen minimális esély van.

Milyen veszélyekkel járhat? Mik a lehetséges forgatókönyvek?

A járványt minden jel szerint kezelik Afrikában, erre sok éve készült már az ország.

Van más, olyan vírusfertőzés most a világban, mely akár hozzánk is eljuthat, ránk is veszélyes lehet?

Éppen az őszi légúti fertőzések szezonjába tartunk, vár ránk a megszokott nátha, influenza és év végi COVID-szezon. Érdemes mostanában tudatosabban viselkedni, melynek természetesen legfontosabb eleme, hogy nem adjuk át a betegséget, azaz, ha betegnek érezzük magunkat ne menjünk közösségbe.

A COVID időről időre markánsabban vissza fog térni az őszi-téli időszakban?

Bonyolult a válasz, mert számos tényező befolyásolja. A COVID az őszi időszakon kívül is képes hullámokat vetni, ám az elmúlt évekre visszatekintve akár több hullám is várhat ránk az őszi-téli szezonban. Érdemes a friss oltást az arra javasoltaknak még októberben, az ünnepi mozgolódás előtt beadatni. Emellett pedig mindenki másnak is fontos a tudatos magatartás.

koronavírus, virológus, Kemenesi Gábor
Az oltás felvétele szinte mindenkinek ajánlott
Fotó: MW

Az első COVID-oltások óta már közel 4 év eltelt. Lehet valamilyen következtetést levonni az oltásokkal kapcsolatban?

Az oltások kiválóan működnek és azt hozták, amit vártunk tőlük. Optimálisabb lenne, ha a fertőzés ellen is védenének, de ez légúti kórokozóknál nehezen kivitelezhető a fertőzések módjából adódóan. Talán a jövő újabb generációs vakcinái megoldják ezt is, ugyanakkor a vírus méregfogát kihúzta, a súlyos megbetegedés elleni védelmet meghozta.

Van olyan mellékhatásuk a vakcináknak, mely mostanra kiderült?

Több is, ezek bekerültek a gyógyszerleiratba, mint minden más gyógyszerkészítménynél, ami otthon a polcokon csücsül. A vakcinákkal még így is nagyságrendekkel jobb eséllyel vágunk neki a fertőzésnek mint nélkülük, emiatt ajánlottak.

 

Korábban a koronavírussal kapcsolatban Kemenesi Gábort podcast-adásunkban kérdeztük

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában