Pécsi közgyűlés

2024.06.25. 16:07

Meghosszabbították a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének mandátumát

Az önkormányzati választások utáni első pécsi közgyűlésen összesen 47 napirendet tárgyal kedden a testület.

Bama.hu

A közgyűlés további egy évvel meghosszabbította Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a napokban lejáró mandátumát. A szavazás előtt Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakcióvezetője amellett érvelt, hogy a szakmai szempontból és az elegancia miatt is egy év helyett fél évre lenne indokolt a hosszabbítás. Úgy vélte, az ügyvezető így decemberben már az új összetételű közgyűlés előtt adhatna számot tevékenységeiről és elképzeléseiről.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerint nem a mandátum lejárta előtt néhány nappal, hanem már korábban kellett volna dönteni az ügyvezetőről. Majd úgy vélte: jóval többet ki lehetett volna hozni a ZSÖK-ből, több van ebben az intézményben. A jobboldali politikus amellett érvelt, abba az irányba kell vinni a ZSÖK dolgait, hogy a 2025-ig a Modern Városok Program keretében állami támogatást kapó intézményrendszer saját magát tudja fenntartani, jelezve, hogy ebben a pécsiek számíthatnak a polgári oldalra. A ZSÖK és a pécsi kultúra ügye olyan pécsi minimum, amely mellé többséget lehet állítani – hangoztatta.

Az ülésen felszólalt Hummel Márk is, aki ismertette, hogy 2022-ben 935 millió forint, egy évvel később pedig 1,1 milliárd forint volt a ZSÖK jegyárakból származó bevétele. Prognózisa szerint ebben az évben a ZSÖK saját bevételeinek mértéke eléri az állami támogatás összegét.

Hosszabb csörte alakult ki a Pécs Megyei Jogú Város külföldi kapcsolatainak megerősítése című előterjesztés tárgyalásakor. Az eredeti előterjesztéshez mellékelt határozat szerint ebben a közgyűlés úgy dönt, hogy Pécs jubileumi évfordulóhoz érkező külföldi kapcsolatai megőrzésének és tovább építésének céljából 2024. augusztus 31-én megerősítő nyilatkozatok aláírására kerül sor - idézzük „Graz, Novi Sad, Tuzla és Samobor városokkal”.

Miután a kultúráért felelős alpolgármester Zag Gábor szóban is ismertette az előterjesztés tartalmát, Csizmadia Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes városoknak a magyar nyelvben magyar elnevezésük van: a vajdasági Novi Sadé Újvidék. „Itt Pécsen is élnek szép számmal olyanok, akik az egykori magyar területről, Újvidékről és környékéről származnak” – fogalmazott Csizmadia Péter megjegyezve, hogy rájuk és az ottani magyar közösségre nézve is sértő a város nem magyar elnevezésének használata.

Péterffy Attila ekkor rögtön elzárkózva a felvetéstől azt javasolta, hogy erről ne folytassanak vitát. Csizmadia Péter a polgármesternek címzett viszontválaszában azt mondta: „aki magyar, annak fáj Trianon, de nem csodálkozunk azon, hogy ezt Önök nem értik”. Szavai szerint természetes, hogy Pécs tisztelettel viszonyul a testvérvárosaihoz és az okleveleken mindkét fél szerepeltesse a saját elnevezését a városának.

A polgármester megismételte: teljesen meddő vitának tartja a kérdést. „Megértettem amit mondott, nem különösebben érinti meg a lelkemet az évrendszere” – hangzott Péterffy Attila válasza. A még hosszú percekig tartó vitához hozzászólt a DK-s alpolgármester, az LMP-ből kivált, független Kóbor József. Az ekkor elhangzó érvekből kiemelkedtek a fideszes Barkóczi Csaba szavai, aki arra szólította fel az októbertől közgyűlési többségét elveszítő Péterffy Attilát, hogy a nemzeti ügyek tekintetében hagyjon fel a piaci szektorból hozott technokrata szemléletével, ha a jövőben együtt akar működni a nemzeti oldallal.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője szerint a baloldali városvezetés részéről elhangzottak azért voltak számára tanulságosak, mivel azt mutatják, hogy a város vezetői hogyan gondolkodnak a magyarságról, a hazáról, a városról. Kővári szerint amíg a környező országokban élnek magyar nyelven élő és beszélő emberek, az anyaországiaknak elemi kötelessége mindig és minden fórumon megvallani, hogy ők magyar testvéreink. Egyúttal emlékeztetett, hogy 2004. december 4-ei elhíresült népszavazáson Gyurcsány Ferenc arra szólított fel, hogy tagadják meg az állampolgárságot a külhoni magyaroktól. A DK-s Zag Gábornak címezve hozzátette azt is, hogy aki Gyurcsány Ferenc pártjában politizál, azok nézzenek szembe magukkal emiatt és gondolkodjanak el.

Az ebédszünet után a Fidesz képviselője Hári József nyújtott be interpellációt a városvezetésnek „Elég volt!” címmel. Ismertetése szerint 2022 márciusában egy állampolgári megkeresés, kérés miatt írt a jegyzőnek és az önkormányzati témafelelősnek annak érdekében, hogy egy már határozattal rendelkező lakáscsere ügyét segítsen előmozdítani. A belső levelezést még akkor megkapta a területért felelős alpolgármester és a terület bizottsági elnöke is, amit Hári József egyébként korrekt eljárásnak minősített.

A fideszes képviselő úgy folytatta, hogy a szóban forgó levél lett egy városi cégvezető lapjában a személyét rágalmazó és lejárató cikk alapja, amit aztán több pécsi baloldali portál is átvett. Hári József Péterffy Attilától azt kérdezte, hogy helyesnek tartja ilyen jellegű lejárató cikkek megjelentetését az idei kampányban, amikor a polgármester öt éve még egy más szemléletű önkormányzatot és hiteles, pártfüggetlen önkormányzati médiát ígért. A képviselő azt is megkérdezte, helyesnek tartja-e, hogy vezető hivatali dolgozók belső levelezéseket adnak ki a sajtónak, amivel „táplálják a gyűlöletet, a megosztást és a hamis hírek terjesztését”.

A polgármester válaszában arról kezdett beszélni, hogy regnálása óta nem képviselők, hanem az illetékes bizottság hatáskörébe tartozik a lakásügyek kezelése. Úgy látja, hogyha egy bizottság gyakorolja a dolgát, abból „nincs hír”, tehát nem íródnak ilyen levelek, azok nem szivárognak ki és nem lesz belőlük újságcikk. Péterffy nem tartja helyesnek a lejárató cikket, és azt sem, hogy annak alapja a hivatalból kiszivárgott információ, de azt sem hogy egy képviselő bizottsági hatáskört magára véve utasítja a hivatal munkatársait.

Hári József nem fogadta el Péterffy Attila válaszát, kiemelve, hogy „senkit soha” nem utasított, hanem jóhiszeműen, segítő szándékkal kért egy olyan ügyben, amelyről a bizottság korábban már hozott egy határozatot, azonban az ügy évekig húzódott.
A Beszámoló a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás 2023. évi tevékenységéről című előterjesztés kapcsán Barkóczi Csaba (Fidesz) arról kérdezte a polgármestert, hogy miként áll jelenleg az inkasszó-ügy.

Korábban többször is megírtuk, hogy hivatali visszaélés gyanújával nyomozás indult amiatt, hogy a baloldali vezetésű önkormányzat tavaly május végén – a pécsi jegyző vizsgálata szerint is – jogszerűtlenül inkasszált 405 millió forintot a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás bankszámlájáról. Az akcióban egyelőre nem tisztázott ki vett részt, s bár ez is lehetséges, de vélemények szerint azért kicsi az esélye annak, hogy éppen a székhely település polgármestere, Péterffy nem tudott az ügyről – számoltunk be korábban.

Péterffy Attila válaszában arról beszélt, hogy az inkasszált összeg továbbra is az önkormányzatnál van, amit egy  alszámlán tartanak nyilván és a költségvetésben nem szerepel. A polgármester megjegyezte azt is, hogy a pécsi önkormányzat továbbra is vitában áll a társulással. A nyomozás kapcsán Péterffy jelezte, hogy tudomása szerint a városvezetés köréből senkit nem hallgattak meg a hatóságok. Az ügy további várható fejleményeiről elmondta, hogy a polgármesteri hivatal egy tőle független igazságügyi szakmai szervezethez fordul, amelytől szakvéleményt vár, hogy kiderüljön, a vitában kinek van igaza.

A testület egyebek mellett döntött a Pécsi Harmadik Színház felújításáról, a „Pécs-Kozármisleny kerékpárút” koncepcióterv beszerzéséhez fedezet biztosításáról, a Pécsi Kulturális Központ által benyújtott pályázatok utólagos jóváhagyásáról, Pécsi óvodák és iskolák környezetvédelmi pályázatainak támogatásáról, az idős korosztállyal foglalkozó szervezetek támogatására kiírt pályázat lezárásáról, a Homlokzatfelújítás 2024. pályázat támogatási szerződéseinek megkötéséről, az önkormányzat és a Pécsi Ellátó Központ között megkötött üzemeltetési megállapodás módosításáról.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!