Megváltozott az atmoszféra

2024.06.25. 12:17

Negyvenhét napirendi pontot tárgyalnak a választások utáni első közgyűlésen

Elkezdődött a június 9-i önkormányzati választások utáni első pécsi közgyűlés. A 47 napirendet tárgyaló keddi testületi ülésen mintha megváltozott volna az atmoszféra a korábbiakhoz képest.

Bama.hu

Fotó: Laufer L.

Nem tudni, hogy a kampányidőszak lezárultának, vagy a voksolás eredményének köszönhetően – az egyéni választókörzetek többségét megnyerte a nemzeti oldal – békésebb hangnemre, és együttműködőbb attitűdre váltottak a képviselők. Közülük is főként a vármegyeszékhelyt októberig irányító baloldali koalíció tagjai.

A napirend előtt is csak egy hozzászólást tettek, akit is Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő, aki arról beszélt, hogy a választásokkal lezárult egy sokéves folyamat, és úgy vélte: ez a város javát fogja szolgálni.

Keresztes nagyon bízik benne, hogy a politikai véleménykülönbségek ellenére a következő ciklus képviselői Pécs érdekében fognak dolgozni a partnerség jegyében. Egyebek mellett azt is hozzátette: abban is bízik, hogy ősz után megvalósul az átláthatóság az önkormányzatnál és, hogy a városi cégek vezetőségébe nem pártkatonák vagy rokonaik fognak kerülni.

Az LMP-s politikus a jobboldali képviselőknek üzenve azt remélte továbbá, hogy ők is képesek és bátrak lesznek szembe menni azokkal a kormánydöntésekkel, amelyek szerinte nem a pécsiek érdekeit szolgálják.

A baloldali városvezetés kompromisszumkészsége a beszédmód változása mellett már az első napirendi pont tárgyalásakor tetten érhető volt. Pécs költségvetésének módosítása kapcsán, a Csizmadia Péter javaslatot tett arra, hogy öt pécsi óvoda és egy bölcsőde támogatását 9 millió forinttal támogassa az önkormányzat. A szociális ügyekért felelős alpolgármester Nyőgéri Lajos Csizmadia módosítójavaslatát úgy módosította, hogy azt a nemzeti oldal is elfogadhatónak találta.

Ugyanakkor a Hári József fideszes, és Berényi Zoltán, az ÖPE és a KDNP képviselőjének a többi között civil- és sportszervezeteknek kedvezni akaró javaslatait nem fogadta be a baloldali többség arra hivatkozva, hogy szerintük e tárgyakban később kellene dönteni.

Személyes érintettség?

A második, egyes „önkormányzati ingatlanok vagyoni jellegének” megváltoztatását célzó, hat pontból álló előterjesztés tárgyalásakor Berényi Zoltán jelezte, hogy az előterjesztés második pontja felveti a DK-s Auth István érintettségét. Emiatt Berényi azt javasolta, hogy a szóban forgó részt vegyék ki az előterjesztésből. Egy körülbelül fél órán át tartó vita után a közgyűlés 19 igen és egy tartózkodás mellett fogadta el az ÖPE és a KDNP képviselőjének módosító javaslatát.

Az alábbi rész került ki az előterjesztésből, szó szerint idézzük:

„A Megyeri út és a Mártírok utca kereszteződésében áll a Megyeri út 46. szám alatti 247/2 hrsz-ú Társasház, amely természetben egy szolgáltatóház: vendéglátóegység, fodrászat, kulcsmásoló működését biztosítja. A társasházi ingatlan az Önkormányzat tulajdonában álló 247/1 hrsz-ú közterület területén, abból lealakított úszótelken fekszik. Az önkormányzati (425 m² nagyságú) ingatlan nem funkcionál közterületként, a terület hátsó, a tömbbelső felé eső telekrésze évtizedek óta a Társasház kizárólagos használatában áll, azon több évtizede létesített és a Társasházban
működő vállalkozások cégek használatában álló tároló építmények létesültek. A Társasház a birtokviszonyok rendezése érdekében vételi kérelmet nyújtott be az érintett, peres úton valószínűleg elbirtoklás útján is megszerezhető területre. A PÉSZ nem minősíti a szóban forgó ingatlanrészt közterületnek, ugyanakkor az Önkormányzat tulajdonában lévő földrészletet önállóan nem hasznosítható, nem minősül építési teleknek, az kizárólag a Társasház tulajdonában lévő ingatlannal együtt képez egy értelmes funkcionális egységet.

Tekintve, hogy a terület már közfunkciót évtizedek óta nem szolgál, más személy részére nem hasznosítható, a Társasház részére forgalmi értéken történő átruházása az Önkormányzat számára előnyös hasznosítási megoldás. A hatályos PÉSZ egyúttal a birtokviszonyok rendezésének jogi lehetőségét teremti meg az érintett önkormányzati tulajdonú területet beépítésre szánt területbe sorolásával. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, minősítse forgalomképessé az Önkormányzati tulajdonú 247/1 hrsz-ú ingatlant.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!