Nem vagy egyedül

2018.09.05. 07:00

Egy támogató közösség vár mindenkire az Egyedülálló Szülők Klubjában Pécsett

Szeptember 3-án ünnepelte első szülinapját az országban elsőként megalakult Egyedülálló Szülők Klubja Pécsett. E nemes alkalomból Bolf Jutkával, a klub vezetőjével beszélgettünk, aki szintén egyedülálló szülőként nevelt fel három gyermeket. Példájukra követve Veszprémben, Szekszárdon illetve Egerben is elindul a klub.

Kálóczy E.

-Milyen céllal alakult meg a klub?

-Ennek elsősorban személyes indíttatása volt. Három fiút neveltem egyedül, akik ma már kirepültek a házból. Annak ellenére, hogy egy nagyon támogató családot tudhattam magam mellett, sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez nem megy egyedül. Ilyen nehéz időszakban igenis szükség van a barátokra, akikkel olyan dolgokat lehet megbeszélni, amit esetleg szülőkkel, testvérekkel nem. Én úgy éltem túl ezt az időszakot, hogy megadatott egy hihetetlen jó baráti társaság az életemben. A barátaimmal és azonos korú gyerekeikkel közösen kirándultunk, nyaraltunk. Azt tudni kell, hogy számomra a minőségi idő a legfontosabb, ami ma már a gyerekeimbe is oly módon beleivódott, hogy ők is ezt akarják továbbvinni.

Tavaly áprilisban olvastam egy Facebook-posztot, ami arról szólt, hogy létezik Magyarországon már 10 éve az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Nagy Anna. 2017-ben az állam is elismerte a tevékenységüket, komoly állami támogatásban részesítették az alapítványt, így a központ fizikai megvalósításáig online tanácsadással igyekeztek segíteni a hozzájuk forduló szülőkhöz, nagyszülőkhöz. Üzenetben írtam az alapítványnak, és jelentkeztem, hogy én mint szintén egyedülálló „túlélő” anyuka bármiben szívesen a segítségükre lennék. A megnyitó ünnepségen Szőkéné Kálmán Márta mesélt az alapítványról és a tervekről, majd hazafele jövet azon gondolkodtam, hogyan lehetne ezt az alapítvány adta lehetőségeket a pécsi egyedülálló szülőkkel megismertetni, de ekkor még nem láttam rá túl sok lehetőséget, hiszen „kinőttem már az egyszülős létet. Az ötletet elmeséltem Szalóki Virágnak, a Pécsi Kulturális Központ művelődésszervezőjének, hogy miképp lehetne ebből az ötletből valamit itthon is megvalósítani. Ő egyből rávágta, hogy csináljunk egy klubot, s nekem tetszett az ötlete. Készítettünk egy facebook oldalt, majd egy Gmail elérhetőséget és már el is kezdtük hirdetni. Szeptemberben meg is volt az alakuló ülésünk.

-Hány tagja van jelenleg a klubnak?

-Aktív klubtagunk jelenleg nyolc fő van, plusz a gyerekek. Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának, hiszen rengetek közös programot szervezünk. Idén nyáron is voltunk többek között Zánkán, részt vettünk a Zsolnay Fényfesztiválon, strandoltunk és még sorolhatnám. A lényeg, hogy szülők és gyerekek együtt töltsék el az időt.

-Mit üzennél a többi egyedülálló szülőnek, miért érdemes hozzátok csatlakozni?

- A mi célkitűzésünk az, hogy minőségi időt tudjunk adni magunknak, ezáltal pedig a gyerekeknek is. Fontos, hogy tudjunk együtt játszani, egymással kommunikálni, hogy egy szeretetteljes szülő-gyermek kapcsolat alakuljon ki, ahol nincs bűnbak, senki nem hibáztat senkit. Azok az emberek, akik azt a feladatot kapták, hogy egyedül neveljék a gyerekeiket, legyenek tudatában, hogy ezt pozitívan is meg lehet élni. Hozzuk ki belőle a legtöbbet. A mi klubunk az együtt eltöltött időről és a kölcsönös segítségnyújtásról szól.

-Mesélj a jövőbeni terveitekről!

-Csatlakoztunk a Pécsi Helyi Akciócsoport közösségfejlesztési projektjéhez. Februárig le kell adnom a tervet, majd novembertől már finanszírozzák számunkra a programokat. Arra gondoltam, a projekt keretében lehetőségünk adódna színház bérletet, mozi látogatásokat, jóga, uszoda, vagy sport bérletet, önfejlesztő tréningeket finanszíroztatni – amit egy egyedülálló szülő ugyebár nem tud megengedni magának, pedig nagy szüksége lenne rá. Csupa olyan programban gondolkodok, amitől nemcsak a gyermekeink, de a szülők lelke is fejlődhet. Fontos hogy minél többen megéljék ezeket a tevékenységeket. Hozzáteszem, már önmagában az hatalmas „profit”, hogy nemcsak a szülők, de a csemeték között is barátságok alakultak ki. Mindemellett fontos, hogy senki se érezze azt, hogy egyedülálló szülőnek lenni „ciki”. Egyáltalán nem!

Miért küzdjünk egyedül, ha lehet együtt is? Ahogy Vekerdy Tamás mondaná: „Egy pihent anya, aki jól érzi magát a bőrében, a gyerek számára is rendkívül fontos. Illetve az a fontos, hogy szabadulj meg a gyerekedtől, hogy kipihenhesd magad, mert a gyerekednek is az a jó, hogy aztán újra szívhatja a véredet, rághatja a húsodat.”

Aki úgy érzi, nem bírja a terhet egyedül..

Ha úgy érzi, minden gond az Ön nyakába szakad, és szeretné egy pozitív közösséggel együtt átvészelni a nehéz időszakot, nyugodt szívvel csatlakozzon a közösséghez, várják szeretettel! További információk a https://www.facebook.com/egyszulo.pecs/ vagy a https://www.egyszulo.hu/weboldalon érhetők el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában