Tiltott viszony

3 órája

Véméndi gyilkosság: patikus lőtte mellbe a kocsmárost, aki rajtakapta feleségével

A 20. század elején egy téli éjszakán lövés zavarta meg a baranyai falu csendjét. A véméndi gyilkosság olyan, regénybe illő drámát sejtet, amely hosszú évekig beszédtémát adott a helyieknek: 1914 januárjában ugyanis egy szerelmi háromszög tragikus véget ért.

Mohay Réka

A véméndi gyilkosság híre, melyet a Dunántúl 1914-ben egyenesen „szenzációsnak” nevezett, bejárta az országot, a nyílt bírósági tárgyalás pedig igazi krimibe hajló pillanatokat kínált a már akkor is kíváncsi és drámára éhes közönségnek.

véméndi gyilkosság
A korabeli sajtóban „szenzációsnak" nevezett véméndi gyilkosság jócskán felborzolta a kedélyeket
Forrás: MW

Véméndi gyilkosság: egy szerelmi háromszög tragikus vége

A történet főszereplője Hautzinger József, nős, harmnickét éves gyógyszerész, aki Firnikl János kocsmáros harmincnyolc esztendős feleségével kezdett viszonyt. Firnikl János gyanút fogott, egyszer rajta is kapta a házasságszédelgőket, de kocsmai tanúk szerint a férj különösebb következmény nélkül hagyta a dolgot. 1914. január 20-án, egy véméndi lakás konyhájában azonban lövés dördült. 

Aznap éjjel Hautzinger és a kocsmárosné az asszony rokonainál, Glasz Jánosék konyhájában tartózkodtak, kettesben. Éjfél tájban megjelent Firnikl, s a beszámolók szerint rávetette magát Hautzingerre, majd fojtogatva fenyegette: „most megdöglesz!” – kiáltotta. A gyógyszerész nagy nehezen előkerítette revolverét, s mellbe lőtte a támadót. Eleinte öngyilkosságnak próbálták álcázni a történteket, de a feleség nem bírta magában tartani az igazságot.

A tárgyalás és az esküdtek döntése

A gyilkosság ügyében indított tárgyalás jelentős közérdeklődést keltett, korabeli újságok szerint megtelt a terem kíváncsiskodókkal. A pécsi esküdtbíróság előtt Hautzinger védekezése a jogos önvédelemre épült. Ügyvédje, Hoffmann Ottó szerint a gyógyszerész csak akkor használta fegyverét, amikor már nem volt más választása. Több tanú megerősítette, hogy a lövés áldozatául esett Firnikl durva, erőszakos, igencsak megtermett ember volt, Hautzingerről ezzel szemben vékony, törékeny alkatú férfiként emlékeznek a tudósítások.

Az esküdtek végül úgy ítélték meg, a vádlott jogos önvédelemből cselekedett, így Hautzingert felmentették a szándékos emberölés vádja alól. Az ítéletet a közönség vegyes érzelmekkel fogadta, sokan úgy vélték, a gyilkosság mögött nem csupán védekezés, hanem a szerelmi háromszög miatt felgyülemlett indulatok is álltak, a Pécsi Naplóban is megjelent az ítélet tarthatatlan mivoltát taglaló írás.

Tíz évi fegyházra ítélték a felmentett patikust

Hautzinger azonban nem örülhetett sokáig a szabadságának. Az ügyészség semmisségi panaszt nyújtott be, amely egy évvel később a kúria elé került. A legfelsőbb bíróság másképp ítélte meg az ügyet. 

Itt került ugyanis előtérbe ugyanis egy addig háttérbe szorult szempont, amint arról a Pécsi Napló is beszámolt:

Hautzinger nem ingyen élvezte a kikapós asszony csókjait, sőt annak férjét is többszörösen kimentette kisebb pénzzavaraiból. Másrészt a dráma hőseiből minden hiányzott, ami legkevésbé is közel járna a romantikához

  – szól a korabeli tudósítás, melynek írója Firniklnére is megjegyzést tett, mondván az asszony „nem éppenséggel Vénusra” emlékezető külsővel volt megáldva.

A kúria végső döntése szerint Hautzinger nem csupán önvédelemből cselekedett, hanem szándékosan oltotta ki Firnikl életét, így végül tíz év fegyházra ítélték a gyógyszerészt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában