Baranyai körkép

2018.01.14. 20:00

Többet is tehetünk annál, minthogy lakatoljuk a kamrát

A téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy családi házak melléképületeiből lopnak el értékes berendezéseket, illetve jellemző ilyenkor az is, hogy a füstölőben tárolt húskészítményeknek kél lába.

Zs. K.

A közelmúltban több olyan esetre is fény derült, amikor melléképületeket törtek fel. Egy oldi ház kamrájából két helyi férfi lopott el füstölt húskészítményeket. A tolvajok a lopott áruk egy részét már eladták, mire rendőrkézre kerültek. Szintén a közelmúltban történt, hogy egy férfi éjjel egy kiskassai házhoz tartozó melléképületből összességében közel ötvenezer forint értékű füstöltárut lopott el. A rendőrök éppen akkor fogták el a tettest, amikor a lopott árut a szomszéd faluban el akarta adni.

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint annak érdekében, hogy ne szaporodjanak még jobban el a hasonló esetek, többet is tehetünk annál, minthogy lelakatoljuk a melléképület ajtaját.

A modern biztonságtechnikai berendezések sokat számítanak, hiszen gyakran a látványuk is elriaszthatja a betörőket. Egy mozgásérzékelő, egy térfigyelő kamera, vagy egy riasztóberendezés kültéri egysége azt üzeni a betörőknek, hogy a ház tulajdonosa felkészült. Az elkövetők nem a kihívásokat keresik, céljuk az, hogy minél kisebb kockázattal szerezzék meg az értékeket. A jó minőségű nyílászárók, vagy a korszerű zárak nehézséget jelentenek, így az ilyen ingatlanokba ritkábban történik sikeres betörés, sőt a legtöbb esetben már a kísérlet is elmarad.

Ha pedig szerszámgépeket akarunk megóvni, akkor érdemes fényképes leltárt készíteni az értékesebb eszközökről.

Alsószentmártonban a napokban három férfit kaptak el, akik több melléképületet is feltörtek, onnan fűkaszát és motoros fűrészt loptak. A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy a lakókörnyezetünk biztonsága érdekében is sokat tehetünk, ha a gyanús eseményekre megfelelően reagálunk. A betörők nem kedvelik a kíváncsiskodó szomszédokat: megkérdezhetjük, hogy mit, vagy kit keresnek. Jegyezzük meg a kinézetüket, ha autóval érkeztek, írjuk fel a rendszámot is.

Figyelnek a gyanús eseményekre

A kistelepüléseken történő betörések megelőzésében a helyi polgárőr egyesületek is tudnak segíteni. Koch Irén, a Kistótfalui Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, az önkéntesek rendszeresen felhívják a lakók figyelmét arra, hogy az ingatlantulajdonosok hogyan tudják megelőzni a betöréseket. Egyebek mellett azt tanácsolják, hogy sötétedés után ne engedjenek belátást a házba, melléképületekbe. Húzzák le a redőnyöket, mert a betörők könnyen felmérhetik a terepet. Ez egyébként jellemző is, ezért ők is az idegenek beazonosítását tartják hatékonynak.

A polgárőrök ezen kívül egy-egy hűtőmágnest is kiosztottak a helyieknek, amelyen egy éjjel-nappal hívható telefonszám található. Az önkéntes rendvédők – mivel helyben vannak – azonnal tudnak reagálni a bűncselekményekre, gyanús eseményekre. Arra is lehetőségük van az ott élőknek, hogy bejelentsék több napos, akár egyhetes távollétüket is, így a polgárőrök körültekintőbben tudnak figyelni a magára hagyott ingatlanra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!