A Tettye Pécs ikonikus helyszíne, fontos, hogy megőrizzük szépségét az utókornak

Mohay Réka

Nem egyszer előfordul, hogy nem is tudják, vár, erődítmény, vagy mégis pontosan mi volt az az épület, amelynek romjaival éppen szemben találják magukat. Gyakran csodálkozó pillantásokkal találkozom, amikor megtudják, Szatmári György emeltetett reneszánsz palotát ott, ahol később, a hódoltság korában derviskolostor vette át az egykori palota helyét – az elnevezés, „Tettye”, ma is őrzi ennek emlékét.

Mint Pécsen számos további emlék, a tettyei romok magukban hordozzák a város történelmének esszenciáját. Az időkoptatta falakban megbújik a város különböző múltbéli korszakainak emléke.  A Tettye romjai nemcsak az egykori palotáról és derviskolostorról mesélnek, hanem arról a kulturális sokszínűségről, amely Pécset mindig is jellemezte. Egyúttal a történelem viharairól is árulkodnak, az értékek nem minden esetben időtálló pusztulását is eszünkbe juttatja a tettyei látvány. 

A Tettye egykor színházi előadások helyszínéül szolgált

A Tettye egyben a művészi kreativitás diadaláról is árulkodik: a pécsiek közül sokan bizonyára még emlékeznek arra, amikor szabadtéri színházi előadásoknak adtak otthont a romok.
Érdemes lenne minél több figyelmet fordítani erre az ikonikus helyszínre, az egykori derviskolostor falainak állapotán túl ugyanis a tettyei forrás környezete is hagy maga után némi kivetnivalót, noha jelentősége szintén meghatározó a város múltjában és jelenében egyaránt.