Váltás

19 órája

Tettye-Vince utca: felülvizsgálják a forgalmi rendet

A helyiek véleményét, a szakmai szempontokat is figyelembe véve fogják felülvizsgálni a tettyei közlekedési rendet – közölte Csizmadia Péter, a pécsi városházi Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség vezetője. Továbbra sem nyugodtak meg a kedélyek a baloldali városvezetés idején meghozott, a forgalom szabályozásáról szóló döntés miatt.

Bóka Máté Ciprián

Nem verték nagy dobra a szeptember végén leköszönő pécsi városvezetők, hogy mennyibe is került a Vince utca felújítása. Erre azért volt elsősorban szükség, mert az önkormányzat részéről valakik 2022-ben úgy döntöttek, hogy a korábban kétirányú Tettye utcából egyirányút alakítanak ki, ezzel a Mecsekoldalra, a Tettyére tartó autós forgalom jelentős része a Vince utcára terelődött át. 

autós, forgalom
A megnövekedett autós forgalom miatt kellett rá költeni - Forrás: Biokom Nkft. 

Nem ekkora autós forgalom volt a cél

A két évvel ezelőtti döntés nyomán olyan terhelést kapott a Vince utca, amelyre nem volt alkalmas, hiszen ezt a szakaszt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében részben sétálóutcának építették, annak közepén egy, a Tettye-patakot jelző folyókával. (Hasonló megoldással készült el a Széchenyi tér északi részéről nyíló Szepesy Ignác utca is, és ez is akkor szenvedett el komolyabb károkat, amikor nagyobb forgalmat kapott egy-egy lezárás okozta terelés miatt.)

A Tettye utca és a Vince utca megváltoztatott közlekedési rendje ellen már 2022-ben tiltakoztak, aláírásokat is gyűjtöttek, de a baloldali városvezetők inkább teljes hallgatásba burkolództak. A terület akkori baloldali képviselője, P. Horváth Tamás egyáltalán nem válaszolt a megkereséseinkre sem. 

P. Horváth nem is kapott lehetőséget arra, hogy megőrizze a képviselőségét a körzetben, jelöltként ugyan idén júniusban belvárosi körzetben próbálkozott, ahol azonban elbukott, így kikerült a városatyák közül. Helyére Háber Istvánt, a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség képviselőjét választották meg. 

Csizmadia Péter, a szövetség vezetője azt mondta, hogy végre jó képviselője lesz a körzetnek, aki már lakossági fórumot is tartott a szóban forgó forgalmi rend kapcsán. Mint mondta,  Háber István közreműködésével mindenképpen szeretnék felülvizsgálni a közlekedési rendet a környéken, amelyet szakmai alapon, a környéken élők minél szélesebb körű bevonásával szeretnének megtenni. 

A Biokom szerint hétfőtől ideiglenes forgalmi rend lépett életbe: a Vince utca délről észak felé egyirányúvá vált, a szomszédos Tettye utcában és a Cserző közben pedig kétirányú forgalmi rendet vezettek be.

Nagyon drága lehetett

A napokban végeztek a  Vince utca felújításával, amely a Biokom minapi közleménye szerint két ütemben valósult meg. A munkálatok során a beton pályaszerkezet új aszfaltréteget kapott, erre betonhabarcsba ágyazva építették be a térkövet, amelyet egy speciális anyaggal kifugáztak. Mindezt 4200 négyzetméteren, 380 méter hosszúságban és átlagosan 11 méter szélességben. A városüzemeltetési cég ugyanakkor egy szót sem ejt arról, hogy mindez mennyibe is került az önkormányzati cégnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában